Референце

Референце

 

ЗП Хидроелектране на Врбасу" а.д. Мркоњић Град

Клице данашњег колектива ЗП „Хидроелектране на Врбасу“ а.д. Мркоњић Град, поникле су још у периоду саме изградње. Радна организација у оснивању за изградњу Хидроелектране “Бочац” почела је са радом 1975. године. Хидроелектрана “Бочац” је изграђена и пуштена у рад 05.12.1981. године, од када је радила у саставу Електроврбаса са сједиштем у Мркоњић  Граду.

Распадом електроенергетског система БиХ 1991. године, Хидроелектрана “Бочац” радила је једно вријеме самостално. У ратним околностима испоручивала је електричну енергију Бањалучкој регији, Личкој Крајини и Западној Славонији.

Од 1992. године Хидроелектрана “Бочац” послује као зависно државно предузеће - ЗДП „Хидроелектране на Врбасу“ са сједиштем у Мркоњић-Граду, у оквиру матичног предузећа „Електропривреда Републике Српске“. Од тог момента, захваљујући повезаношћу и координацији заједничког рада у електроенергетском систему Републике Српске, Федерације БиХ и шире, ЗДП „Хидроелектране на Врбасу“ су присутне на домаћем и иностраном тржишту.

У складу са глобалном политиком транзиције привреде РС ка тржишној економији привређивања, ЗДП “Хидроелектране на Врбасу” извршило је својинску и власничку трансформацију. Почев од фебруара 2005. године, предузеће је трансформисано у акционарско друштво и од тада послује као ЗП “Хидроелектране на Врбасу” А.Д. које је у склопу матичног предузећа МХ „Електропривреда Републике Српске“ А.Д. Требиње. 

 

"Мркоњићпутеви" АД

Предузеће "МРКОЊИЋПУТЕВИ" АД је савремено, технички опремљено предузеће које се бави изградњом, реконструкцијом и одржавањем путева. ООУР Мркоњић Град који је пословао у саставу РО Козара путеви, Бања Лука је формиран 1979. године, а прије формирања ООУР-а пословало је као секција предузећа.

У периоду од 1992. до 1996. године број радника је значајно смањен. Након војне окупације Мркоњић Града, одвезена је комплетна механизација, чиме је предузеће остало само са неколико машина и аутомобила. 

Приватизација предузећа је извршена 2001. године. Већински власник господин Младен Милановић је након приватизације уложио значајна средства и створио основне претпоставке за активно учешће предузећа на тржишту.

Дјелатности Предузећа су:

  • Изградња и одржавање путева,
  • Зимско одржавање путева,
  • Производња камених агрегата,
  • Производња бетонских смјеса,
  • Производња асфалта.

 

"МГ МИНД" д.о.о

Трговачко предузеће "МГ Минд" д.о.о. Мркоњић Град од самог оснивања своје пословање заснива на квалитетној пословној сарадњи са доказаним произвођачима, чије производе уврштава у своју понуду. Богата понуда производа врхунског квалитета по повољним цијенама је најбољи пут до задовољних купаца.

 Захваљујући квалитету производа предузеће постепено отвара већи број малопродајних објеката у више градова, чиме је омогућено пословање на ширем подручју.

Трговачко предузеће "МГ Минд" д.о.о. Мркоњић Град је овлаштени сервисер производа А.Д. "Алфа Плам" Врање на простору Босне и Херцеговине. У понуди предузећа се налазе сви производи овог реномираног произвођача, са дугом традицијом и доказаним врхунским квалитетом производа.

Истичемо дугогодишњу успјешну пословну сарадњу са предузећима:Индесит, Беко, Кончар, Горење, чије производе можете наћи у нашим малопродајним објектима.Саставни дио понуде су и производи Самсунг, Панасониц, Беко и бројни други производи познатих произвођача.

Дјелатност предузећа је постепено проширена на изградњу, одржавање и заштиту путева. За ову дјелатност је набављена нова, савремена механизација, изузетног квалитета. Од 2005. године у саставу предузећа се налази пословна јединица МГ Путеви Прњавор, која изводи значајне радове на одржавању и изградњи путева. Све послове на одржавању путева изводимо властитом механизацијом, опремом и материјалом. За потребе одржавања путева је набављена нова, савремена асфалтна база и постројење за производњу камених агрегата. 

 

"R-S Silicon" д.о.о.

 "R-S Silicon" основан је 2012. године од стране "Metalleghe Spa Italy". То је била "greenfield" инвестиција за силиконску творницу метала. Силиконски метал је наш примарни производ, а секндарни је силицијум диоксид. То је висока и модерна технологија, карактеристична по свом процесу производње, фабричком погону, аспекту заштите околиша и интерној лабораторији у којој имамо строгу контролу основних сирових материјала и финалног производа.

"R-S Silicon" је нова компанија "Metalleghe" Групе која има велико искуство у производњи силиконског метала у последњих 15 година. Производња се обавља путем потопљене електричне пећи капацитета од 16 000 t силиконског метала годишње.

"НМС-ПРОМЕТ" д.о.о.

 

 

 

"ИСКРА" д.о.о.

Основани су 1991. године у Мркоњић Граду. У почетку су се бавили искључиво трговином, посебно дрветом и производима од дрвета, а од 1997. године, фирма се бави искључиво прерадом дрвета. Од оснивања, компанија је у сталном успону и тежњи за проширењем производног асортимана.

Производе не израђују серијски, већ искључиво по потребама купаца. Материјали од којих се производе пажљиво се бирају и врхунског су квалитета. Сви детаљи и све фазе тока производње подједнако су им важни. Воде се принципима квалитета, и труде се да имају најбољи однос цијена производа и квалитета израде на тржишту.

"Prowood" д.о.о. Мркоњић Град

Предузеће  које се бави обрадом дрветом, односно производњом столица и фотеља од фурнира.

Настало 2015. је спајањем двије фирме "B&T Cuvati"д.о.о. и "Prowood" д.о.о.

Вриједност инвестиције 3.000.000КМ и запошљава 83 радника (од тога 4 % радника са  ВСС,  5% без школе и  91% квалификоване радне снаге.

 

Основне сировине  су  фурнир кога набављају са домаћег и иностраног тржишта  и 100% извозе своје производе у Италију.

ПЛАНОВИ ЗА БУДУЋНОСТ:  Инвестииције у властиту производњу фурнира и тако закружити процес производње од трупаца до готовог производа.

 

 

 

Анкете