Пројекат – "Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“

Пројекат – "Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“

EU4Business- За конкурентну и иновативну домаћу економију

 
Уз подршку ЕУ за развој екотуризма и очување природних ресурса
ЗЕЛЕНА ДЕСТИНАЦИЈА У ДОЛИНИ САНЕ И ПЛИВЕ
 
Мркоњић Граду имплементира пројекат "Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе“ којим ће се развити нова еко-туристичка и дестинација туризма на отвореном дуж руте Виа Динарица с циљем повећања конкурентности локалног туризма уз креирање нових туристичких пакета и њихову промоцију на међународном плану. За пројекат „Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе”, Европска унија је издвојила преко 192.000 еура бесповратних средстава у склопу пројекта ЕУ4Бусинес, док укупна вриједност пројекта износи више од 240.000 еура и проводиће се у периоду од маја 2020. године до новембра 2021. године.
 
Дугорочни развојни циљ који желимо постићи је одрживост нашег региона пружањем нових могућности за запошљавање и остваривања додатног прихода. Пројектом ће бити обухваћена валоризација крајолика уз развијање инфраструктуре мањих размјера на три микро локације (уређење кањона Коране, пењалиште Пецка и интерактивно игралиште у селу Пецка) и ГПС мапирање бициклистичких и пјешачких стаза с циљем повезивања функционалног туристичког садржаја и доживљаја у природи.
 
Слика 1. Кањон Коране
 
Овај пројекат доприноси једном од главних развојних компромиса између потребе за економским растом и очувањем природних ресурса. Амбиција пројекта је стварање атрактивне дестинације на рути Виа Динарице и креирање капацитета које заједница може наставити развијати у годинама које долазе.
 
Пројекат проводи Општина Мркоњић Град (као водећи имплементатор), заједно са партнерима, УГ Центар за животну средину, компанијом Advantis Konsalting  и компанија "Zepter Passport". Пројекат се имплементира на подручју општина Мркоњић Град, Шипово и Рибник. Крајњи корисници су микро, мала и средња предузећа и предузетници, са фокусом на младе и жене који живе у руралним подручјима. 
 
 Слика 2. Пењалиште Пецка
 
С циљем јачања економије БиХ, EU4Business пројекат Европске уније подстиче развој предузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој. Пројекат је вриједан 16,1 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија у износу од 15 милиона еура бесповратних средстава и Савезна Република Њемачка у износу од 1,1 милион еура. Пројекат заједнички проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године.
 
EU4Business је дио програма Локалне развојне стратегије - Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ, које подржава Федерално министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) СР Њемачке.
 
Слика 3 Визитор центар Пецка

 

Вриједност пројекта 471.023,00КМ
Износ траженог гранта 376.818,00КМ
Суфинансирање 94.205,00КМ
Статус пројекта У току