Почела изградња инфраструктуре у пословној зони Подбрдо

Почела изградња инфраструктуре у пословној зони Подбрдо

У Подбрду, удаљеном 10 километара од Мркоњић Града, почели су радови на изградњи прве фазе пословне зоне Подбрдо, укупне површине 18,5 ха. Извођач радова је предузеће Мркоњићпутеви, а рок за завршетак радова је 60 дана. Укупна вриједност инвестиције је 350.000КМ.

 Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић каже да општина већ дужи временски период припрема неопходну документацију у складу са регулационим планом  за успостављање пословне зоне Подбро, као и у складу са Скупштинском одлуком о продаји непокретности.

'Драго ми је што смо данас овдје да озваничимо почетакрадова на изградњи пословне зоне, јер већ дужи временски период припремамо сву неопходну документацију.  Нашим инвеститорима  дужни смо да обезбиједимо пут на нивоу макадамског пута, одводњу оборинских вода, канализацију, водоводни прикључак, прикључак електричне енергије и одвоз смећа', рекла је Аничићева.

Она је позвала све заинтересоване инвеститоре, а већ их има,  да се јаве на јавни позив који ће бити расписан у току ове седмице и који ће бити објављен у једном дневном листу, као и на интернет страници општине и који даје низ погодности инвеститору за куповину земљишта.

Начелник одјељења за привреду и финансије у општини Мркоњић Град  Томислав Тодоровић  каже да за сваког инвеститора општина нуди  одређене погодности које су прописане Скупштинском одлуком .

'За куповину парцела, цијена земљишта до 5.000 метара квадратних  парцеле је   4,00КМ, а за парцеле преко 5.000 матара квадратних  3,30КМ и то је најнижа цијена испод које не можемо ићи и коју је одредила Пореска управа' , рекао је Тодоровић. Додајући да сваки инвеститор који запосли од 10 до 30 радника има 10 одсто попуста на излицитирану цијену, а од 30 до 50 радника има 20 одсто и преко 50 радника има 30 одсто попуста.

'Инвеститорима нудимо и одређене повластице када су у питању накнаде за прибављање грађевинске дозволе. Општина  инвеститорима  плаћа претварање  пољопривредног земљишта у грађевинско , а они који запосле до 50 радника имају право и на 50 одсто поврата накнада за уређење грађевинског земљишта и ренту,  а преко 50 радника имају право на 80 одсто поврата тих средстава', истакао је Тодоровић.

Прва фаза изградње пословне зоне подразумијева активирање седам пословних парцела и она ће  коштати  око 350.000КМ.

Непосредно уз зону пролази магистрални пут М5  (Јајце-М.Град - Хрватска-ЕУ), а пресијеца га магистрални поут М-15 (М.Град- (Рогољи)-Гламоч -Сплит).

Према просторном плану Републике Српске аутопут Градишка - Купрес пролази непосредно уз Пословну зону Подбрдо, што ову локацију чини још привлачнијом за будуће инвеститоре.

Пројекат изградње инфраструктуре у пословној зони Подбрдо један је од приоритетних пројеката из плана имплементације Стратегије развоја општине и реализује се о оквиру Пројекта интегрисаног локалног развоја (ИЛДП), који представља заједничку иницијативу Швицарске владе и УНДП-а у БиХ.

  • 10.11.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD