Дом здравља у Мркоњић Граду добио Рјешење о сертификацији

Дом здравља у Мркоњић Граду добио Рјешење о сертификацији

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је данас Дом здравља „Др Јован Рашковић' Мркоњић Град и том приликом, директору Радивоју Ерак, уручио Рјешење о сертификацији ове установе на приједлог Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите (АСКВА).

 Богданић је истакао да је Дом здравља у Мркоњић Граду 14. здравствена установа која је добила овај сертификат и да се ради о здравственој установи која је испунила све прописане стандарде сигурности и квалитета.

''Ово значи да ће становништво, односно наши пацијенти имати сигурност, једнакост и једнакодоступност у пружању здравствене заштите, а да ће сви запослени имати већу сигурност у своме раду. Ово је један достигнути ниво и квалитет који у наредном периоду треба унапређивати, што ће провјеравати  Агенција'', рекао је министар Богданић.

''Очекујем да ће ова здравствена установа која је у досадашњем периоду показала да зна добро да ради то наставити и у будућности, јер Дом здравља у Мркоњић Граду је једна од ријетких здравствених установа која успјешно послује'', истакао је министар Богданић.

Директор Радивој Ерак каже да је овај пројекат веома значајан са аспекта квалитетнијег пружања медицинских услуга.

''Захваљујући труду запослених у претходне двије године учињен је посао који треба да побољша квалитет здравствених услуга и повећа сигурност како за пацијенте, тако и за запослене у Дому здравља'', рекао је Ерак. Додајући да само добијање сертификата не значи да је процес завршен.

 ''Ми и даље настављамо да пратимо рад и поштовање стандарда, наредне године очекујемо нове стандарде и процедуре, а након четири године слиједи поново ресертификација'', рекао је Ерак.

Сертификација здравствених установа у систем здравствене заштите Републике Српске уведена је Законом о здравственој заштити 2009. године, као нов приступ са фокусом на сигурност за све учеснике у процесу пружања здравствене заштите. То је прописан поступак којим се оцјењује и потврђује да здравствена установа задовољава унапријед дефинисане и објављене стандарде сигурности у процесу пружања здравствене заштите.

Процес сертификације спроводи Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске (АСКВА).

У протекле двије године кроз овај пројекат акредитовано је 200 тимова породичне медицине у 10 домова здравља, спроведено је оцјељивање у поступку сертификације у 20 домова здравља и дефинисано више од 55 индикатора за праћење квалитета рада тимова породичне медицине.

Министар Богданић обишао је и градилиште у општини Језеро гдје је у току изградња нове теренске амбуланте породичне медицине Дома здравља Мркоњић Град.

Објекат је површине 130м2 и намијењен је за рад једног тима породичне медицине. Комплетну вриједност уговорених радова, у износу од 207.865,79 КМ финансира Министарство здравља и социјалне заштите, што је дефинаисано Споразумом о обавезама и одговорностима у процесу реализације пројекта ''Јачање здравственог сектора – додатно финансирање''.

У објекту ће се поред љекарске ординације налазити и соба за интервенције, приручна  лабараторија, котловница, помоћне просторије, а изградња ће бити завршена до краја децембра ове године.

_____________________________________________________________________________

У Дому здравља у Мркоњић Граду ради 11 тимова породичне медицине, а од 95 радника  20 су немедицински радници. Установа послује без губитака и редовно исплаћује плате.

 

 

  • 8.12.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD