Одржана стручна расправа о просторном плану подручја посебне намјене ТРЦ ''Балкана''

Одржана стручна расправа о просторном плану подручја посебне намјене ТРЦ ''Балкана''

У Скупштинској сали општине Мркоњић Град представници Новог урбанистичког завода из Бањалуке одржали су Стручну расправу о преднацрту просторног плана подручја посебене намјене туристичко-рекреационог центра 'Балкана' Мркоњић Град.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да би овај план са аспекта развоја ове локалне заједнице требало  да на Балкани донесе  нове капацитете, како смјештајне, тако и пратеће капацитете који су интересанти за туристе.

''Ми ћемо са усвајањем овог просторног плана отворити могућност приватном инвеститору да додатно гради на Балкани ски лифтове, хотеле или нешто друго, а општина Мркоњић Град  да сама или уз помоћ донаторских средстава гради оно што се зове јавна површина, пјешачке стазе, бициклистичке стазе, уређење купалишта и друге неопходне ствари уз само језеро  Балкана'' рекла је Аничићева.

Помоћник министра за урбанизам и просторно планирање Драган Јевтић рекао је да у овај пројекат израде просторног плана подручја посебене намјене укључено и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

''Ресорно министарство је надлежно за израду свих планова, између осталог директно је  надлежно за израду плана подручја посебне намјене. Овдје треба истаћи да је ово први просторни план који се ради по новом закону , да је ово прва локална заједница која ради тај план и њима све похвале'', рекао је Јевтић. Он је додао да министарство  подржава овај пројекат и даће му свој пуни допринос.

Јасна Гузијан архитекта у Новом урбанистичком заводу РС каже да је  развојна политика овога плана прије свега афирмација туристичких садржаја и обогаћивање садржаја унутар самог комплекса Балкана , на ужем простору од 20 хектара, док се просторни план ради на неких сто хектара као шири обухват.

''У том ужем подручју обухвата планира се изградња различитих садржаја, хотела угоститељства , амфитеатара, отворених спортских садржаја и свега оног што би допринијело задржавању туриста више од једног дана на том простору . Осим већ постојећих сад ашњих смјештајних капацитета  планирају се нови угоститељски садржаји, нови хотел који би био много већег капацитета са затвореним базеном, конгресним дворанама и много већим степеном квалитета смјештаја'', истакла је Гузијанова. Она је додала да овај план треба да пружи  заштиту природног подручја, али и афирмацију туристичких садржаја.

Наредни корак у изради овог плана јесте  израда нацрта плана и његово упућивање у јавну расправу.

 

 

  • 17.11.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD