Одржан Аранђеловдански вашар

Одржан Аранђеловдански вашар

У Мркоњић Граду одржан је Аранђеловдански вашар који је био у знаку ракије, меда, старих заната и гастро понуде. У конкуренцији 110 узорака ракије за најквалитетнију проглашена је ракија Раде Каурина из Мркоњић Града (18,75 поена), која је добила велику златну медаљу, друго мјесто припало је Мили Ландека из Рибника (18,58 поена), која је добила златну медаљу, док је треће мјесто освојио Жељко Љубоја из Мркоњић Града (18,15 поена).

 У оквиру вашара одржане су три манифестације 9. Фестивал домаће ракије, 8. Етно фестивал ''Јабука'' и 8. Дани меда.

Манифестацију је отворила начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић која је учесницима и посјетиоцима пожељела угодан боравак  и пријатно дружење, те да побиједе најбољи.

''Ми смо поносни на ово што се данас дешава у нашем граду , али све то што видите резултат је вишегодишњег рада и труда организатора, учесника и излагача. Мислим да  без оних који вриједно раде, који производе ракију, који су спремили храну да бисмо је ми данас видјели и дегустирали и који су спремили мед и и све остало што можете данас да видите овдје, ове рукотворине да без свих њих свега овога не би било'', рекла је начелница Дивна Аничић. Она је додала да се свима захваљује на труду и вољи да сачувају нашу традицију и обичаје.

На фестивалу, у просторијама културно-спортског центра ''Петар Кочић'' учешће је узело преко четрдесет учесника, излагача домаће ракије, народних рукотворина, произвођача ракијских казана, хране, меда ..., из Бања Луке, Дрвара, Рибника, Приједора, Шипова, Добоја, .... У оквиру манифестације од 17. до 22. новембра одржана су и бројна стручна предавања из области сеоског туризма, сензорског оцјењивања домаће ракије од стране врсних стручњака, производње меда и пчеларских производа.

У оквиру 9.  Фестивала ракије оцијењено је 110 узорака воћних ракија и додијељена су сљедећа признања: 2 велике златне медаље, 18 златних медаља, 29 великих сребрних медаља, 54 сребрне медаље и 7 бронзаних медаља.

Награђени су добили и новчане награде, а квалитет ракије оцјењивао је професор Нинослав Никићевић са Београдског универзитета и професор Нермина Спахо са Сарајевског универзитета.

За најбољег оцјењивача јачине ракије – градимира Републике Српске  проглашен је Божо Томашевић из Мркоњић Града, који је  уједно освојио и титулу градимира Мркоњић Града.

Осим најбоље шљивовице, најбоља ракија у категорији крушковаче је ракија Зорана Радуља из Бањалуке (18,28 златна медаља), у категорији дуњеваче Марка Чегар из Бањалуке (17,43 сребрна медаља), и у категорији дрењеваче Ђуре Пећанца из Дрвара (17,78 –велика сребрна медаља).

Награду за најбоље уређен штанд на 9. Фестивалу ракије освојио је Бранко Гатарић из Мркоњић Града, други је био Перо Домузин из Мркоњић Града

и трећи Радован Вученовић из Мркоњић Града.

За аутентични производ рукотворина и традиционалног занатства награђени су ''Минимо'' из Бањалуке, Вељко Томић, Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'', Удружење ''Будућност'' из Кључа и Ловачко удружење ''Лисина''.

Побједник у набацивању алке је Драженка Лазендић, чланица Удружења ''Наша жена'' из Подрашнице.

Када је у питању осми фестивал ''Дани меда'' прво мјесто за на најљепше уређен штанд освојила је ''Пчелица'' из Добоја, друго мјесто ''Вива мед'' Дервента и треће Ћане Јакшић из Шипова.

У оквиру Аранђеловданског вашара одржан је и 8. Етно фестивал ''Јабука'', гдје су прву награду за најљепше уређену сопру равноправно подијелили Удружење жена ''Мајка'' и ''Хуманитарно удружење жена Мркоњић Град'', друго мјесто подијелили су Коло српских сестара ''Блага Марија'' из Ораховљана и Удружење жена ''Превија'' из Рибника и трећу Коло српских сестара ''Рођење пресвете Богородице'' из Мркоњић Града и Удружење жена ''Наша жена'' из Подрашнице.

Прву награду за најљепши хљеб подијелили су Коло српских сестара ''Блага Марија'' из Ораховљана и Весна Каурин из Мркоњић Града, другу ''Хуманитарно удружење жена Мркоњић Град'' и Коло српских сестара ''Рођење пресвете Богородице'' из Мркоњић Град и  трећу Удружење жена ''Превија'' из Рибника и ковач Ђуро Милановић.

Фестивал је пратио богат културно умјетнички програм, гдје су посјетиоци могли уживати у пјесмама КУД ''Пелагић'' из Бањалуке и гуслара Младена Рољића из Густоваре.

Организатор је Агенција за привредни развој у сарадњи са Културно-спортским центром ''Патар Кочић'', а генерални спонзори манифестације били су МАК Младост, БХБ Кабел, Књиговодствена агенција Тодоровић, општина Мркоњић Град и Министарство трговине и туризма Републике Српске.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  • 22.11.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD