Посао на један дан добило 15 мркоњићких средњошколаца

Посао на један дан добило 15 мркоњићких средњошколаца

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић уприличила је пријем за 15 мркоњићких средњошколаца и послодавце који ће ученике запослити на један дан. Они су данас добили прилику да буду запослени на један дан и то у оквиру Социјалног дана који је дио пројекта 'Волонтирај, кредитирај' који се организује у цијелој Босни и Херцеговини, у реализацији Удружења 'Инфохаус'.

 У овогодишњем пројекту учествује 15 ученика Машинске школе, а  највећу подршку у реализацији овог пројекта дали су,  Општинска управа Мркоњић Град, Хидроелектране на Врбасу и Електродистрибуција, који ће на један дан запослили по пет ученика и који су ове године дали подршку младима како би стекли одређену праксу и исказали своје могућности.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић истакла је да општина Мркоњић Град са задовољством подржава овај пројекат и волонтерима пожељела успјешан  радни дан.

''Данас смо сретни, јер имамо омладину која је активна и која мисли о себи и која мисли ште ће да уради за неког другог, јер волонтирање је врло хуман рад и мислим да волонтирати значи бити хуман, а хумани су само они људи који су добри људи, поштени и вриједни'', рекла је Аничићева.

Зафир Шишћ, асистент на пројекту Волонтирај –кредитирај каже да  Удружење ''Инфохаус'' из Сарајева већ осму годину реализује пројкат Волонтирај –кредитирај и да су ове године у пројект укључена 63 града из цијеле БиХ.

''Пројекат волонтирај-кредитирај укључује ученике из 63 града из цијеле БиХ, а укупно ће више од 1 500 средњошколаца у више од 150 институција/фирми/организација имати прилику радити на један дан. Циљ пројекта јесте да ученичке дневнице не иду директно у руке ученика, већ у један заједнички фонд из којег ученици финансирају  најбоље ученичке пројекте који су корисни локалној заједници, али и побољшању статуса младих у цјелини'', рекао је Шишић. Он је додао да је ово је за младе људе из цијеле БиХ ријетка прилика којима се пружа да стекну радно искуство.

Никола Шпирић, ученик четвртог разреда економске школе каже да  му је част што је дио једног оваквог пројекта.

''Веома ми је драго што ми је пружена  прилика да учествујем у једном оваквом пројекту и мислим да ће то бити добро искуство како за мене тако и за моје пријатеље, рекао је Никола. Он је додао да је  волонтирање много корисно из разлога што на тај начин стичу праксу која ће им требати у будућности.

Са њим се слаже и његова школска другарица Сузана Јоргановић.

''Пројекат је веома значајан за нас, када се у будућности негдје запослимо да бар оријентационо знамо неке основне ствари и да се упознамо како раде предузећа у нашем граду'', рекла је Сузана.

Мркоњићки средњошколци су, захваљујући друштвено одговорним институцијама и компанијама, добили могућност да зараде дневницу од 20 КМ, која ће бити уплаћена у јединствени социјални фонд из којег ће се финансирати пројекти које одаберу сами средњошколци.

Општина Мркоњић Град уназад пет година подржава пројекат волонтирај –кредитирај.

 

 

  • 31.10.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD