Потписан Уговор за реализацију пројекта успостављања хладњаче у Мркоњић Граду

Потписан Уговор за реализацију пројекта успостављања хладњаче у Мркоњић Граду

Представници општине Мркоњић Град и Инвестиционо-развојне банке 20. новембра 2014. године потписали су Уговор о додјели средстава у склопу Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској. Финансијски механизам је резултат заједничке иницијативе Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Швајцарске Владе и Развојног програма Уједињених нација (UNDP).

 Одобрена средства општина Мркоњић Град ће користити за реализацију пројекта ''Од воћара до предузетника: подршка складиштењу воћа у хладњачама'', укупне вриједности  91.918,14 КМ, а који се финансира из Финансијског механизма и средстава суфинансирања општине Мркоњић Град.

Пројектом  је планирана инсталација хладњаче за складиштење и чување 60 тона воћа у објекту у Друштвеном дому у селу Котор. Биће то прва хладњача у Мркоњић Граду и њеном инсталацијом  задовољиће се основне и већ исказане потребе произвођача воћа с већим производним капацитетима. Партнери  општине Мркоњић Град на овом пројекту су Удружење воћара и произвођача ракије ''МГ Савка' 'који ће и управљати хладњачом и општина Рибник.

Овим пројектом предвиђене су и обуке из стручног усавршавања најмање 30 воћара, а биће усмјерене на развој предузетништва у прерађивачкој индустрији, те женског предузетништва, посебно на пољу развоја и модернизовања традиционалне занатске прехрамбено-прерађивачке дјелатности, а чиме ће бити обухваћено најмање 30 жена из руралних подручја.

Начелник одјељења за привреду и финансије каже да је један од циљева овог пројекта јачање руралног подручја општине кроз стимулисање погодних пословних активности сеоског предузетништва.

''Овим пројектом ће се омогућити складиштење и чување воћа у хладњачи све до момента пласмана на тржиште, односно када за то буду најповољнији услови. Успостављањем хладњаче се нарочито стварају и креирају услови за активнији приступ  узгоја малине, јер хладњача иако има утицаја и на остало воће, најбитнија је за складиштење малине'', рекао је Тодоровић.

______________________________________________________________________________ Поводом почетка активности на реализацији пројекта успостављања хладњаче општину Мркоњић Град 27. новембра посјетили су представници Инвестиционо-развојне банке и УНДП-а , који су са представницима општине Мркоњић Град разговарали о наредним корацима за успостављање и рад хладњаче.

Очекује се да ће све активности поводом реализације пројекта бити реализоване према планираној динамици те да ће хладњача бити у функцији већ средином идуће године.

 

  

  • 20.11.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD