Обиљежeно 90 година од подизања споменика краљу Петру I Карађорђевићу Мркоњићу

Обиљежeно 90 година од подизања споменика краљу Петру I Карађорђевићу Мркоњићу

У Мркоњић Граду служењем парастоса и полагањем вијенаца обиљежено је 90 година од подизања споменика краљу Петру I Карађорђевићу Мркоњићу.

 Споменик је подигнут 14.децембра 1924.године, открио да је краљев делегат ђенерал Јанко Вукотић, а израдио га је вајар Иван Екрет из Травника. Након четири мјесеца од отварања споменика 1. априла 1925.године Мркоњић Град је добио садашњи назив јер се до тада звао Варцар Вакуф.

Предраг Кокеза, професор историје каже да је дан када је отваран споменик био  ''велики дан'' за народ овог краја и да представља симбол и обиљежје овог града.

''Споменик је подигнут 1924.године,  а била је то жеља да се врати достојанство краљу који је узео псеудоним Мркоњић  ратујући на овим просторима као вођа једне чете 1875. године.  Споменик су 28.априла 1941.године порушиле усташе Независне државе Хрватске, уз помоћ Нијемаца. Обновљен је 1990.године , да би га 10.октобра 1995.године порушили припадници оружаних снага Државе Хрватске и ХВО, за вријеме окупације Мркоњић Града. Поново је подигнут и обновљен 1996.године, након повратка становништва  из избјеглиштва, рекао је професор Кокеза.

За ученике четвртих разреда Гимназије одржан је историјски час ''Петар Мркоњић у сјећању''.

 

 

 

 

  • 15.12.2014. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD