Обиљежен Дан општине Мркоњић Град и 19. годишњица повратка становништва из избјеглиштва

Обиљежен Дан општине Мркоњић Град и 19. годишњица повратка становништва из избјеглиштва

Поводом Дана општине Мркоњић Град и 19. годишњице повратка становништва из избјеглиштва у капели Светог апостола Марка служен је парастос за 181 убијеног цивила и војника.

 Након парастоса  делегације општине Мркоњић Град, Борачке организације, 3. Пјешадијског Република Српска Пука, СУБНОР-а, представници породица погинулих бораца и Удружења мркоњићана из Београда  положили су цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Тргу српске војске.

Начeлница општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да вријеме пролази, али да не губи наду да ће правда стићи одговорне.

''Ми смо урадили све што смо могли, прикупљени су докази и припремљена је тужба која се налазила у Хагу и која се сада налази у тужилштву у Сарајеву. Позивам  Тужилаштво БиХ да коначно тужбу извади из ладице и почне са процусуирањем злочина у Мркоњић Граду и осталим западно крајишким општинама'', рекла је Аничићева.

Она је додала да се нада да ће одговорни бити осуђени јер је немогуће да за толики злочин нико не одговара.

Аничићева је истакла да послије тог слиједи и тужба за надокнаду материјалне штете, јер се тужба не може поднијети све дог неко не буде кривично одговарао.

Породице жртава кажу да су огорчене што за ове злочине ни послије 19 година још нико није одговарао иако постоје сви докази.

Здравко Караћ је у масовној гробници пронашао брата.

''Осјећај је био језив. Када је била есхумција и идентификација жртава било је застрашујуће. Мом брату Недељку је око руке била везана сајла, глава је била спљоштена, што значи да је убијен маљем и имао је прострелну рану у лијевом дијелу кључне кости'', каже Караћ. Додајући да је изгубио наду да ће неко одговарати за те злочине.

Дан општине установљен је у знак сјећања на 4.фебруар 1996.године, када су се Мркоњићани послије петомјесечног избјеглиштва вратили на своја огњишта.

Они су у јесен 1995.године током ратних дешавања морали у бијег пред хрватском војском. За вријеме окупације хрватске снаге починиле су злочин над 364 цивила и заробљеника српске војске од којих је 210 са подручја мркоњићке општине. Град је био разорен и опљачкан. Страдао је цјелокупан сточни фонд, опљачкана покретна имовина, постројења из фабрика .... Ратна штета процијењена је на 680 милиона марака.

  

 

  

 

 

 

 

  • 4.2.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD