Свечана академија поводом Дана општине

Свечана академија поводом Дана општине

У културно-спортском центру 'Петар Кочић' поводом обиљежавања Дана општине Мркоњић Град 4.фебруара и 19. годишњице од када су се Мркоњићани послије петомјесечног избјеглиштва вратили на своја вјековна огњишта и у присуству великог броја госта одржана је свечана академија.

 Начелница општине Дивна Аничић пригодном бесједом обратила се присутнима.

Аничићева је  истакла да је година била тешка, али да је опет доста тога урађено.

''Иако је година била тешка буџет смо завршили у плусу, а у прошлој години  десила су нам се и два значајна догађаја, положен је камен темељац за изградњу Фабрике за прераду метал-силицијума  у Бјелајцу  и покренута је производња у Фабрици текстила ''Мак Младост'',  а ја од њих очекујем још више добробити ове године.  Прошлу годину завршили смо са 149 запослених  радника више и захваљујем се свима онима који су допринијели том'', истакла је Аничићева. Она је додала да су све јавне установе и предузећа пословале позитивно.

''Све наше јавне установе и предузећа послују позитивно,.Буџет смо расподијелили тако да су и сви редовни студенти добили стипендије, радници су добили све  плате, подијељене су социјалне помоћи, а  и поред тог успјели смо да радимо и да градимо. Надам се да ће тако и још боље  бити и ове године када очекујем успјешан почетак радова у нашој пословној зони'', рекла је Аничићева. Она је напоменула да су четири предузећа купила лоакције  у пословној зони и да ту планирају своје даље пословање, што требало да допринесе добробити и новим радним мјестима.

Академији су поред бројних званица присуствовали и Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Атанасије, човјек чији коријени потичу из Мркоњић Граад и помоћник градоначелника града Новог Сада Мироје Јовановић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар финансија Зоран Тегелтија.

Обраћајући се присутнима,  министар финансија Зорен Тегелтија, рекао је да су 4. фебруара осјећања помијешана, јер су се  на тај дан 1996.године вратили у разорен град.

''Дан општине, уз крсну славу је најрадоснији дан за неку општину, када би сви требали да будемо најсрећни,  али је  4. фебруар за Мркоњић Град дан када сви Мркоњићани  имају веома помијешана осјећања која изазивају сјаћање на тај датум 1996., али прошло је мого 4. фебруара од тад..... Никад нећу заборавити спаљене куће и друге уништене објекте и израз на лицима људи да ће да се врате и обнове своје куће....Тешко је данас наћи нешто што подсјећа на то вријеме, можд нас је на то све до скоро највише подсјећала наша црква, коју су непријатељи спалили, а чија обнова је започела прошле године'', рекао је Тегелтија, и истакао да је добро што се у граду дешавају добре ставри, али да тога мора бити више.

Тегелтија је честитајући Дан општине, поручио Мркоњићанима да ће Влада Српске подржати пројекте из ове општине.

''Морамо бити одлучнији, храбрији, као што смо били тог 4. фебруара 1996.године. Морамо окупити све наше људе који желе да граде и раде и позвати све оне који желе да дођу у наш град. Охрабрујемо и начелницу Дивну Аничић са свим њеним сарадницима и локалну Скупштину, да траже подршку Владе за све пројекте које треба заједно да реализујемо'', рекао је Тегелтија.

Он је свим својим Мркоњићанима пожелио срећан Дан општине, истакавши да 4. фебруар 1996.године никад неће изблиједити из сјећања, али да се сада морамо сјећати и неких љепших 4. фебруара, који ће доћи са новим радним мјестима, новим црквама и новим фабрикама.........

На свечаној академији додијељене су и општинске награде и признања. Тако је Повеља почасног грађанима општине са златним симболом додијељена постхумно Војиславу Мудерновићу за изузетно остварење у области образовног и научно-истраживачког рада.

Повељу заслужног грађанина  са златним симболом  општине добили су Илија Клепић и Јован Тодоровић, за оставрене резултате у области привреде и хуманитарног рада.

 Захвалницуе су додијељене  просвјетним радницима Милици Грмаш, Митру Јовишић и Александру Јеремић за изузетан допринос у области образовања и васпитања, Славку Самарџија за изузетан допринос у области културе и хуманитарног рада, Сими Тодоровић за допринос у раду Удружења пензионера, Душану Пенић за допринос у области привреде и Гојку Ђурић за допринос у области спорта.

У културном дијелу програма наступили су СПД ''Јединство'', Гудачки октет Средње музичке школе, Етно група ''Жар'', глумци Градског позоришта, Дјечији хор ''Мали принс''  и оркестар хармоника из Угљевика.

 

  

 

  

  

 

 

  • 4.2.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD