Општина Мркоњић Град стипендира 209 студената

Општина Мркоњић Град стипендира 209 студената

Oпштинa Mркoњић Грaд стипeндирaћe у школској 2014/2015. години 209 студeнатa, који су нa пригoднoj свeчaнoсти пoтписaли угoвoре сa начелницом општине Дивном Аничић. У oвoгoдишњeм буџeту oпштинe зa студeнтскe стипeндиje прeдвиђeнo je 262.500 КM.

Аничићева истиче  да се стипендије редовно исплаћују, те честитала студентима.

''Желим да вам се захвалим што користите наше стипендије, које се редовно исплаћују. Као што видите по броју оних који су конкурисали и добили стипендије видите да немамо критеријуме  и да сам треба да сте редован студент, рекла је Аничићева. Она је студентима пожељела пуно успјеха у студирању, да буду добри људи и добри студенти, јер школа и знање се кад-тад исплате и да никад ма гдје отишли да раде незабораве свој Мркоњић Град.

Тијана Рађевић Дрљача начелник одјељења за друштвене дјелатности каже да је општина Мркоњић Град  једна од ријетких општина која обзиром на висину буџета издваја највише средстава за стипендирање студената.

''Као и претходних година и у овој години стипендију су остварили сви студенти који су конкурисали, а испуњавају услове конкурса, односно сви они који да су редовно уписали годину и студирају на државним факултетима. Ове године то је  209 студената, нешто мање у односу на претходне године из разлога што већи број студената уписује приватне факултете'', рекла је Рађевић Дрљача. Она је додала да по одлуци о стипендирању студенти приватних факултета могу да оставре право на стипендију само ако имају просјек девет и више.

Данијела Радоја студент  је треће године Економског факултета у Бањалуци и каже да је стипендија  стимуланс за даље учење.

''Већ трећу годину примам стипендију општине Мркоњић Град и  веома сам задовољна. Ово за мене значи стимуланс као и  сваком студенту'', рекла је Радоја. Додајући да јој је драго што општина брине о студентима и даје им мотивацију да још више уче.

Са њом се слаже и Дејан Јаворовић студент прве године Факултета политичких наука у Бањалуци.

''Ово је један значајан подстицај за нас да наставимо и даље у будућности да што боље радимо и учимо, а ова помоћ ће ми и финансијски добро доћи'', каже Јаворовић

Прошле године општина Мркоњић Град је стипендирала 233 студента, док је 2004/2005 године стипендирано 58 студената.

Стипeндиje сe исплaћуjу зa дeсeт мjeсeци, a изнoс стипeндиje je 120 КM зa рeдoвнe студeнтe, дoк je зa дjeцу пoгинулих бoрaцa и РВИ oд првe дo чeтвртe кaтeгoриje oбeзбиjeђeнo пo 150 КM, oднoснoпo 180 КM зa  студeнтe дeфицитaрних зaнимaњa (мaшинствo, мaтeмaтикa, физикa и рударство).

 

     

 

  

  

  • 6.2.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD