Одржан други састанак Привредног савјета општине Мркоњић Град

Одржан други састанак Привредног савјета општине Мркоњић Град

У Мркоњић Граду одржан је други састанак Привредног савејта општине, а разговарано о је програму олакшица и стварању повољнијих услова за развој привреде, о проблему рада на црно, расподјели обловине дрвопрерађивачким предузећима и могућности подизања степена обраде дрвета.

 Састанку су присуствовали привредници са подручја општине, представници јавног сектора, главни инспектор рада Чедо Рисовић,  експерт за дрвопрераду Драган Савић, представница УСИД-Сида Голд пројеката Жељка Кнежевић и представници Агенције за развој предузећа ЕДА из Бањалуке.

Начелница општине Мркоњић Град  Дивна Аничић рекла је је највише пажње посвећено питањима из области дрвопрераде.

''Разговарали смо о расподјели обловине, о недовољним количинама и о томе колике количине иду ван општине Мркоњић Град. Шумско газдинство ''Лисина'' може подмирити трећину потреба наших дрвопрерађивача и потребно је обезбиједити равноправнију расподјелу обловине '', рекла је Аничићева.

Она је додала да ће општина  кроз Програм привредног развоја  помоћи у подизању степена финализације дрвне индустрије.

''Ове године у оквиру нашег Програма за привредни развој, који сваке године усваја Скупштина, једним дијелом ћемо се фокусирати и на помоћ оним дрвопрерађивачима који желе да иду ка финалној преради'', истакла је Аничићева.

Драган Савић стручњак за дрвопрераду каже да се подизањем степена обраде, односно финализацијом  дрвета могу задовољити потребе дрвопрерађивача.

''Мислим да мало се правичнијом прерасподјелом у много већем степену могу задовољити потребе дрвопрерађивача, док би други корак био повећан степен финализације, односно да тај кубик трупаца прође кроз више фаза и преради се у финалнији производ '', рекао је Савић. Он је додао да излаз са ове општине треба да буде производ скупље потребе што би условило и више радних мјеста.

Састанку је присуствовала и Жељка Кнежевић представница УСИД-Сида Голд пројеката који пружа подршку привреди у виду обуке радне снаге, сертификације, заштите на раду и маркетинга.  Обука радне снаге уз помоћ УСИД-Сида Голд пројекта тренутно се реализује у  два предузећа у Мркоњић Градау ''Мак Младост'' и ''РС Силикон''.

На састанку је било ријечи и о новом правилнику о сабдијевању и квалификовању купаца електричном енергијом и поступак промјене снабдјевача, који је донијела Регулаторна агенција, а према којем ће Електропривреда од 1.јуна ове године снабдијевати само мале купце и домаћинства, док ће  се сви остали већи или сва значајнија привреда наћи у незавидном положају, у смислу снабдијевања електричном енергијом јер више неће моћи да је купује од Електропривреде.

''Обзиром да је на подручју наше општине у току велику инвестицију-  изградња фабрике за прераду метал-силицијума и која ће бити највећи купац електричне енергије  са овог подручја, а истовремено су са Владом РС прије почетка изградње фабрике потписали и писмо намјере гдје им је Влада гарантовала испоруку енергије, а коју ступањем на снгу овог правилника Влада неће моћи да испуни, Привредни савјет је донио закључак у којем изражава забринутост и опредијељеност ка рјешавању тог проблема, а који ће упутити свим надлежним институцијама'', истакла је Аничићева. Она је додала да Привредни савјет сматра да ће примјена новог правилника довести у питање даље радове и пословање многих привредних субјеката, те тражи од свих надлежних институција да уложе додатне напопре у циљу отклањања или бар ублажавања ових негативних ефеката.

Стручну и методолошку помоћ раду Привредног савјета пружа ЕДА- Агенција за развој предузећа из Бањалуке кроз пројекат Кредо Крајина који се финансира од стране Шведске, а уједо доприноси и реализацији пројеката ИЛДП УНДП који је усмјерен на реализацију стратегије развоја општине.

 

 

  • 12.2.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD