Урађена шумско-привредна основа

Урађена шумско-привредна основа

Општина Мркоњић Град финансирала је израду шумско-привредне основе за приватне шуме на подручју општине Мркоњић Град у вриједности од 75.000КМ. Новоизрађена основа важи за период од 1.1.2015. до 31.12.2024.године. За општину Мркоњић Град шумско-привредну основу израдило је предузеће 'Шума план' из Бањалуке, а усвојена је од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС .

 Душко Топић  директор предузећа ''Шума план'' каже да је новом основом површина приватних шума  већа за око хиљаду хектара у односу на претходну основу.

''Основа је урађена у складу са новим премјером у катастру,  док је до сада рађено у складу са пописним катастром који није био ажуран и због чега је и дошло до разлике у површини, гдје је за око хиљаду хектара сада већа површина приватних шума у односу на раније'', рекао је Топић. Он је истакао да до тог нажалост  није дошло из разлога пошумљавања и подизања нових засада већ напуштањем руралног становништва подручја и зарастањем истог под шумом, што је новим премјером и авионским снимањем констатовано и овом шумско-привредном основом је уврштено у површине под шумом.

Томислав Тодоровић, начелник одјељења за привреду и финансије каже да израда основе значи много грађанима који експолатишу своје шуме.

''Шумско-привредна основа за приватне шуме је плански документ газдовања приватним шумама и значиће много за наше грађане који имају потребу да експлоатишу своје приватне шуме, како за властите потребе тако и за продају'', рекао је Тодоровић и нагласио да  грађани на бази овог документа могу добити све потребне дозволе и користити и експлоатисати своју шуму.

 

''Грађани само треба да приликом сјече траже од ШГ ''Лисина'' потрврду да могу извршити сјечу'', нагласио је Тодоровић.

Средства за израду шумско-привредне основе у износу од  75.000 КМ обезбиједила је општина Мркоњић Град од накнаде коју добије  за приватне шуме.

  • 13.2.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD