КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ РЕВИЗИЈЕ СТАТУСА ПРАВА ИЗ ОБЛАСТО БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ РЕВИЗИЈЕ СТАТУСА ПРАВА ИЗ ОБЛАСТО БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ

Начелник општине Зоран Тегелтија и предсједник предсједништва Борачке организације Мркоњић Град Душко Милетић одржали су конференцију за штампу на којој су говорили о ревизију статуса и права бораца.

На подручју мркоњићке општине инвалиднину прима 927 ратних војних инвалида и 528 породица погинулих бораца, а постоји одређен број корисника који су то право остварили на основу лажних увјерења и документације. Тренутно се сумња да је 80 лица на незаконит начин стекло то право – рекао је предсјеник предсједништва Борачке организације Мркоњић Град Душко Милетић. Додајући да су то подаци мјесних одбора Борачке организације у Мркоњић Граду, с тим што то не значи да су сва та лица на незаконит начин стекла статус борца, већ да то тек треба да се утврди.

Комисија за ревизију статуса и права из борачко-инвалидске заштите ревизију у Мркоњић Граду вршиће 27 и 28 јула, а Општина и руководство Борачке организације у Мркоњић Граду подржавају активности Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске на ревизији остварених права из Закона о борачко-инвалидској заштити.

Наша борачка организација нема никакву дилему да  уђе у процес ревизије рјешења. Оно што треба са се зна је да Борачка организација може само да подржи али не и да врши ревизију. Ревизију врши надлежно министарство и општински органи, рекао је Милетић. Истичући да Борачка организација кроз овај процес жели да анимира своје чланове и борце, као и остале мркоњићане да помогну, како би се процес ревизије завршио како треба. Овдје се ради о ревизији увјерења погинулих бораца, ревизији увјерења ратних војних инвалида  и ревизији увјерења о категорији борца односно дужине учешћа у рату.

Наш циљ је да се у овај процес ревизије и права укључе прије свега они људи који су били борци затим ратни војни инвалиди и сви они који знају који су то појединци који оставрују права а не припадају  им. На тај начин би се вратило достојанство часним борцима и уједно постигла значајна уштеда средстава јер много је појединаца који су нелегално остварили значајна финансијске средства, стога ми чекујемо отпор, негативну реакцију према појединцима, општини, Борачкој организацији и другим институцијама. Поред свега ми смо одлучили да овај процес доведемо до краја- истиче начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија. Позивајући  све грађане Мркоњић Града да уколико знају неког ко то право не заслужује да о томе обавијсти општину Мркоњић Град., која ће се побринути да се пријаве доставе надлежној комисији.

У Мркоњић Граду категорисан је 2961 борац, њих 1255 су борци прве категорије и остварили су право на борачки додатак. Од 927 ратних војних инвалида прве категорије има 8 инвалида, друге 37, треће 19, четврте 51.

 

 

  • 17.7.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD