Потписан уговор о реализацији програма сертификације општине Мркоњић Град као општине повољним пословним окружењем

Потписан уговор о реализацији програма сертификације општине Мркоњић Град као општине повољним пословним окружењем

Општина Мркоњић Град и Привредна комора Републике Српске потписали су уговор о спровођењу програма сертификације ове локалне заједнице као општине са повољним пословним окружењем по BFC сертификату. Да би добила сертификат општина мора да оспуни 12 критеријума који обухватају унапређење квалитета услуга и информација које јединица локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима.

 Да би добила сертификат општина мора да оспуни 12 критеријума који обухватају унапређење квалитета услуга и информација које јединица локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да сертификација ове локалне заједнице треба да допринесе инвестирању и отварању нових радних мјеста.

„Мислим да је још много посла пред нашом општином, јер треба да се испуни око 80 услова, али ми већ испуњавамо основне параметре за потписивање уговора, међу којима су формирање Привредног савјета, успостављање пословне зоне и издавање грађевинских дозвола за мјесец дана“, навела је Аничићева.

Директор Привредне коморе Драгица Ристић рекла је да овај процес почињу општине које имају одговарајуће капацитете и које су стратешки опредијељене за унапређење свог пословног амбијента, с циљем привлачења инвестиција.

„Сам сертификат представља доказ да одређена локална заједница има повољно пословно окружење, што значи да је усвојила одређене стандарде, међу којима је формирање Привредног савјета, усвајање стратешких докумената и доношење ефикаснијих и транспарентнијих процедура за привреднике“, рекла је Ристићева.

Она је изразила очекивање да ће пут општине Мркоњић Град бити успјешан, с обзиром на напоре за побољшање пословног амбијента које је ова локална заједница већ начинила.

„Мислим да ће потписивање уговора бити само подстрек да се унаприједи администрација у Мркоњић Граду и да буде потпуно на услузи домаћим и страним инвеститорима“, рекла је Ристићева.

Програм сертификације регионалног је карактера, који се реализује у БиХ, Хрватској, Србији и Македонији, при чему је у његовој пилот фази сертификовано 30 локалних заједница, од којих у Републици Српској град Приједор.

Процес сертификације подразумијева анализу 12 основних критеријума, након чега се приступа испуњавању 80 подкритеријума. Полази се од тога да ли општина има стратешка документа, да ли је успоставила пословни савјет, какве су им процедуре и електронске базе података, након чега пројект-евалуатори и представници локалне заједнице праве пресјек стања и утврђују шта морају да испуне.

За локалне заједнице у овом процесу важно је да буду препознатљиве у региону, с обзиром да ће све општине са сертификатом бити додатно регионално промовисане код потенцијалних инвеститора.

  • 10.3.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD