Потписан уговор за израду пројекта за изградњу водовода у Баљвинама

Потписан уговор за израду пројекта за изградњу водовода у Баљвинама

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић потписала је са представницима Архитектонско-грађевинског факултета уговор о изради и испоруци инвестиционо-техничке документације за изградњу водовода у МЗ Баљвине.

 Вриједност уговора је 38.610 КМ, а рок за завршетак радова је 90 дана. Средства за израду пројекта обезбиједио  је Фонд за повратак БиХ и општина Мркоњић Град,  док ће мониторинг цјелокупног процеса  израде инвестиционо-техничке документације вршити Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Израда пројекта је први корак ка рјешавању проблема водоснабдијевања и стварању техничких претпоставки за реализацију пројекта водоснабдијевања села Баљвине, а којим ће бити урађена пројектна документација са техничким рјешењем као и информације о финансијским ресурсима, које је потребно обезбиједити како би се пројекат могао реализовати на терену.

Дамир Сладојевић, начелник одјељења за изградњу града и управљање имовином каже да је израда пројектне  документације  предуслов који је потребно урадити да би општина Мркоњић Град имала полазну основу за коју ће у наредном периоду  изналазити финансијска средства за затварање финансијске конструкције цјелокупног пројекта.

''С обзиром да на пројектном локалитету нема изворишта  потребно је пројектовати водовод који би преузимао одређену потребну количину воде са базена водовода Бочац, који је изграђен у засеоку Шумњаци који припада општини Бања Лука и да се даље због успона вода пумпа у резервоаре које је потребно смјестити на позиције са којих се може вршити квалитетно водоснабдијевање највиших дијелова предметног локалитета, каже Сладојевић, додајући да постоји договор са градом Бањалука за спајање водовода Горњи Бочац-Баљвине.

Он је истакао да се пројекат реализује у оквиру Стратегије развоја општине Мркоњић Град, којом је  предвиђено рјешавање питања водоснабдијевања безводних подручја, гдје поред Баљвина спадају и Сурјан, Дубица  и Трново, у  којима уопште није  ријешено питање водоснабдијевања и који због тога имају великих проблема посебно у љетњем периоду када су суше.

Пројекат ће допринијти стварењу  побољшања услова повратка и живота мјештана Баљвина кроз рјешавање елементарног права становништва на пијаћу воду.

  • 25.3.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD