Обиљежена 19. годишњица отварања масовне гробнице у Мркоњић Граду

Обиљежена 19. годишњица отварања масовне гробнице у Мркоњић Граду

Полагањем вијенаца и служењем парастоса погинулима у капели Светог Марка у Мркоњић Граду обиљежена је 19. годишњица од отварања масовне гробнице у којој је пронађено 181 тијело српских цивила и војника, од укупно 364 тијела пронађена у више секундарних гробница.

 За ратне злочине у Мркоњић Граду још нико није одговарао,  те их је Хашки трибунал прије осам година уступио на процесуирање Тужилаштву БиХ који планира да га уступи правосуђу Хрватске.

''То је неприхватљиво. Злочин је учињен на простору Босне и Херцеговине, која има тужилаштво и суд  и било би нормално да посесуира  злочине почињене на њеном простору у  размјени информација и доказних поступака са хрватским правосуђем . То је један од ријетких случајева да се то дешава  на овакав начин и на овом мјесту које је оличење стравичног злочина, који има облике и геноцида и урбицида'', рекао  је Митровић и додао да се морају супротставоти таквој намјери.

''Наши представници у органима БиХ то не би требали и  не би смјели прихватити, а Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила као невладина организација која представља жртве мора се жестоко супротставити таквој намјери'', истако је Митровић.

Непроцусуирањем злочина разочарана је  и Мира Ђуза из Мркоњић Града, која је у масовној гробници нашла тијело свога брата Лује Ступара који је заробљен и на звјерски начин убијен.

''Када смо се 4. фебруара 1996. године вратили из избјеглиштва , прво смо дошли на  гробље.  Видјела смо стуб на којем је био конопац , а испод су биле справе на којима су наши људи мучени, а видјела сам и два дуга дрвета која су на средини имала жељезну куку. То је било страшно. Доктор Станковић, патолог, ми је објаснио да су жртвама прво  стављали гркљане на ту куку , па су их тупим предметом тукли у главу'', рекла је Ђуза, додајући да је таквих било много.

Љиљани Перић злочинци су убили оца Душана, брата Слободана и стрица Милорада Црнћевића.

''Нашла сам их 4. априла, осјећај је мучан и ружан сваки пут, јер то са нама живи сваки дан. Мислим да је тешко у овом времену  велике неправде наћи правду за те жртве које су овде страдале на најгори начин''каже Прићева.

У организацији Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС одржан је округли сто  о теми ''Упознавње са почeтком идентификације у Заводу за судску медицину РС.

Митровић је рекао да је процедурално све обезбијеђено  за почетак идентификације као и услови правни, технички , организцијски и финансијски. 

''Сада само остаје да на терену дођемо до сваке породице и да им објаснимо о чеми се ради и да им пружимо шансу, јер на овај начин ће прије доћи до истине него до лабараторије у Тузли , јер они то очито опструишу '', истакао је Митровић. Он је напоменуо да на овај начин желе да докажу да је Међународна комисије пристрасна.

Од  181 жртве из масовне гробнице у Мркњић Град још нису идентификована тијела 5 лица.

Злочин у Мркоњић Граду починиле су оружане снаге Хрватске и ХВО-а.

 

 

 

 

  • 2.4.2015. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD