Агресија Хрватске војске на Републику Српску – Окупација општине Мркоњић Град

Агресија Хрватске војске на Републику Српску – Окупација општине Мркоњић Град

У Мркоњић Граду представљена је публикација Агресија Хрватске војске на Републику Српску – Окупација општине Мркоњић Град – септембар 1995. – фебруар 1996. Ријеч је о грађи у којој су обрађене посљедице окупације хрватске војске у јесен 1995. године, која је настала као разултат рада истраижвачког тима Републичког центра за истраживање ратних злочина , тимова МУП-а РС и органа општине Мркоњић Град.

Иако је одмах  након повратка Мркоњић Града у састав РС (фебруар 1996. године) откривена масовна гробница у граду, за тај почињени злочин још нико није процесуиран. У публикацији и прилозима детаљно су наведени сви почињени злочини на простору општине Мркоњић Град. ''Ово је друга књига из едиције ''Агреција Републике Хрватске на Републику Српску''. Осим основне књиге, ту је и 5.280 страница прилога у пет књига, односно дванаест дијелова, који детаљно обрађују судбину свих људских губитака мркоњићке општине и двије општине Бања Лука (Бочац и дио Мањаче). Такође, ту су и детаљи о материјалној штети гдје је нагласак стављен на онај дио штете који је напревљен након потписивања Дејтонског мировног споразума'', рекао је Јанко Велимировић, главни и одговорни уредник овог издања.

Ова књига биће предата Тужилаштву БиХ и другим правосудним органима а како би биле подигнуте оптужнице против оних коју су извршили звјерска убиства и уништавање материјалних добара на подручју општине Мркоњић Град. Књига ће послужити и општини Мркоњић Град за најављено подизање тужбе против Хрватске за људске губитке и материјалну штету. ''Материјална штета је процијењена на 670 милиона КМ. Ми нећемо одустати од захтјеве да се сазна ко је то учинио. Није битно вријеме када ће тужба бити подигнута, нити период кад ће ово питање бити ријешено. Важно је да то завршимо и да то добије било која генерација мркоњићана'', рекао је Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град.

2003.године Савез логораша РС је податке о масовно гробници са 181 тијелом у Мркоњић Граду, предао тада главном тужиоцу у Хагу Карли дел Понте. Касније је потврђено да је овај предмет враћен Тужилаштву БиХ. ''Четрнаест година је прошло од ових злочина. Доста смо чекали и више нема никаквих разговора. Нећемо одустати јер су у рату страдали и Срби, а не само Бошњаци и Хрвати'', категоричан је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша РС.

У злочиначком нападу у јесен 1995.године хрватске војске и Армије БиХ уништена су и запаљена многа села, општине и градови. Према подацима Секретаријата за истраживање ратних злочина у Мркоњић Граду убијено је око 364 српских цивила и војника. У масовној гробници у Мркоњић Граду пронађено је 181 тијело. Опљачкана су сва предузећа, порушено је 80 одсто стамбеног и сточног фонда.

 

Публикацију је припремио Републички центар за истраживање ратних злочина, а издавачи су Републички Центар и Општина Мркоњић Град.

 

  • 31.7.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD