ОПШТИНА МРКОЊИЋ ГРАД УЧЕСТВУЈЕ У ПРОЈЕКТУ ''НЕИСТРАЖЕНО СРЦЕ ЕВРОПЕ''

Општина Мркоњић Град учествоваће у пројекту ''Неистражено срце Европе: подршка изради, вредновању и промоцији развоја одговроног и амбијенталног туризма у Босни и Херцеговини''. Пројекат реализује међународна невладина организација UCODEP уз помоћ Министарства спољних послова Италије. Пројекат ће трајати три године а основни циљ је подршка израде и промовисање јединственог производа одрживог и амбијенталног туризма у Босни и Херцеговини.

 

Специфични циљеви  пројекта су ојачати капацитете локалних организација које дјелују у области туризама, побољшати амбијенталну и одрживу туристичку понуду на локацијама гдје ће се проводити пројекат и подстицање промовисања амбијенталног туризма.

Подручје дјеловања Пројеката обухвата  подручје Долине Уне – Сане, Долине Неретве и Горња долина Дрине.

Главне активности пројекта подразумијевају: треиторијално планирање и ширење принципа одрживог туризма, идентификација и развој одрживих туристичких токова, управљање и чување природног насљеђа и промовисање.

Антонио Моска, директор пројекта рекао је да ће Влада Италије заједно са још неколико међународних организаицја за реализацију пројекта обазбиејдити 1,5 милиона евра. – У првој фази пројекта извршиће се анализа амбијенталног туризма у Босни и Херцеговини, те ће се идентификовати његове јак и слабе стране, док ће у другој  фази бити подржано стварање мреже удружења, институција и приватних субјеката заинтересованих за одрживи туризам. У овој фази биће извршена адаптација неколико кућа за приватни смјештај туриста и реализоване интервенције на побољшавању искоирштења у туристичке сврхе имајући у виду заштиту околине, а  биће опремљени и ојачани и туристички инфо центри- рекао је Моска. Додајући да ће се промовисање еколошког туризма вршити како у Босни и Херцеговини тако и у Иатлији путем учешћа на сајмовима туризма, израдом веб страница и промотивног материјала, посјетом страних новинара који извјештавају у области туризама.

Томислав Тодоровић, директор Агенције за привердни развој је рекао да је туризам једна од стратешких грана у стартегији развоја општине и да је општина веома заинтересована за учешће у реализацији овог пројекта.

 

Партнери пројекта у Италији су Центар за туристичке студије из Фиренце, провинција Гросето, док су партнери  у Босни и херцеговини Green Tour – организација за подршку одрживом развоју, Фондација Један свијет – платформа за југоисточну Европу и веб страница Путовати Балканом.

 

  

  • 20.8.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD