ОТВОРЕН ПРВИ ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧИЈЕГ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА

Антон Касиповић, министар просвјете и културе у Валади Републике Српске, синоћ је у позоришној сали Културног центра ’’Патар Кочић’’ отворио I Фестивал дјечијег драмског стваралаштва. Фестивал се одржава од 7. – 10. септембра 2009. године и представља смотру непрофесионалних и неформалних позоришних група са подручја Републике Српске

„Осјећам дужност да се захвалим градском позоришту Мркоњић Град  прије свега на идеји, на храбрости, на одсуству једног сувишног осјећаја инфериорности. Радите  као до сада и развијајте своје идеје и немојте никад мислити да су неки бољи од вас само зато што раде у већем граду. Желим вам да будете позоришна публика, то је важно и једна од важнијих лекција коју требате научити . Такође желим да захвалим свима који су помогли да се организује ова манифестација и отварајући овај фестивал ја вам желим честитати 11 , 21. 31  и све наредне'', рекао је Касиповић.

Начелник општине Зоран Тегелтија изразио је посебну захвалност Градском позоришту које је за нешто више од годину дана успјело да оствари бројне награде  и да се упусти у један тако велики подухват као што је огранизација овог дјечијег фестивала.

''Сви млади глумци из нашег града и ви који сједите овдје, а желите да глумите знајте да ћете добити подршку од општине Мркоњић Град да развијате и даље његујете културну традицију- истакао је Тегелтија.

Вођа мркоњићких глумаца Дубравка Николић каже да је Први дјечији фестивал ту да би се видио дјечији таленат и жеља и воља за драмским стваралаштвом, за глумом.

„Част нам је што смо организатори једне овакве манифестације, још већа нам је част да прва представа буде наша“, каже Николићева.

Покровитељ манифестације јесте Влада Републике Српске и општина Мркоњић Град, а организатор Градско позориште Мркоњић Град. 

Селектор Фестивала је Зоран Костић, који је одабрао пет представа које представљају такмичарску селекцију: ''Црвенкапа и збуњени вук'', ''Јоле пиле'', ''Баснословни омнибус'', ''Да ли ће дамојед да заволи сладолед'' и ''Успавана љепотица''.

Представом ‘’Срвенкпа и збуњени вук’’ Фестивал су  отворили најмлађи глумци Градског позоришта Мркоњић Град. Драма је урађена према тексту Раде Павелкића, а у режији Дубравке Николић.

У оквиру фестивала биће организовани бројне радионице и округли столови.

  • 7.9.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD