Општина Мркоњић Град и њемачко друштво за техничку сарадњу (ГТЗ) потписали споразум

Начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија и предсједник Омладинске организације ''Центар'' Бобан Ђурић потписали су са представницом њемачког друштва за техничку сарадњу ГТЗ Рубином Есмаил-Арндт споразум о партнерству на реализацији пројекта ''Подршка сексуалном и репродуктивном здрављу и пренвенцији ХИВ-а код младих''

 

''Генерални циљ пројекта јесте да се ради на пренвенцији сексуалног и репродуктивног здравља младих људи, као и било којих других понашања,  који доводе до трагичних посљедица по здравље младих људи. ГТЗ ради са општинама које имају успостављену стратегију за младе, које имају развијену здравствену компоненту у оквиру стратегије младих. То је нама један гарант и доказ да општина брине о младим људима и да на тај начин стратешки прилази проблемима младих'' , рекао је представник ГТЗ-а  и координатор пројекта Илија Трнинић. Додајући да ће пројекат реализовати Омладинска организација ''Центар'' у сарадњи са Домом здравља ''Др Јован Рашковић'' у Мркоњић Граду.

 

Омладинска организација ће успоставити инфо тачку, гдје ће се млади моћи информисати о овој проблематици, а биће организована и предавања, не само за младе већ и за остале заинтересоване, а све у циљу пренвенције.

 

''Омладинска организација ''Центар'' већ ради сличан пројекат, у сарадњи са Асоцијацијом XY и уз подршку УНДП-а. Ово је један од значајнијих пројеката ''Центра''. ''Није ријеч само о АИДС-у, као једној од вирусних инфекција, ту су и хепатитис Б и Ц. Ако узмемо у обзир и неке друге полно преносиве инфекције, значај пренвенције је и те како битан'', рекао је Борислав Ђурић, предсјеник Омладинске организације ''Центар''.

 

Циљ Омладинског здравственог пројекта је подизање свијести о здравим стиловима живота и сузбијање ризичног понашања младих кроз информативне, едукативне и партиципативне методе. Током реализације пројекта у периоду 2009-2011 годинае укључиће се 20 општина и БиХ.

 

У 2009.години Пројекат дефинише укључивање седам општина из БиХ. Ове године из РС општина Мркоњић Град   са још три општине из РС (Приједор, Милићи и Вишеград) одабрана је као партнер у реализацији пројекта ''Подршка сексуалном и репродуктивном здрављу и пренвенцији ХИВ-а код младих''.

 

   

 

  • 18.9.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD