ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ 1995.ГОДИНЕ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ 1995.ГОДИНЕ

Поводом 10.октобра, дана страдања Срба у западнокрајишким општинама 1995. године у Мркоњић Граду, а у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС обиљежена је 14 годишњица од страдања Срба у Западној Крајини.

 

Обиљежавању је присуствовао и министар рада и борачко инвалидске заштите РС Раде Ристовић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

Најприје је у церкви Рођења Пресвете Богородице служена света литургија  за жртве агресије,а потом је на централном спомен обиљежју погинилим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на Тргу српске војске положено цијеће и вијенци. Вијенце су положили чланови делегације Народне Скупштине РС, општине Мркоњић Град, Борачке организације РС, Савеза логораша,  Републичке организације породица заробљених и несталих цивила, Вијећа народа и многи други.

 

 

Након полагања вијенаца, у Дому културе одржан је округли сто на тему ''Повод, узроци и посљедице агресије оружаних снага Хрватске и напада армије БиХ на општине Западне Крајине''. На округлом столу је констатовано да су оружане снаге државе Хрватске, потпомогнуте ХВО и Армијом БиХ, у јесен 1995. године у 13 западнокрајишких општина починили стравичне ратне злочине, геноцид, урбицид и са вјековнох огњишта протјерали више од 120.000 Срба.

''Мркоњић Град није једино мјесто у којем су страдали Срби током прошлог рата у БиХ. Злодјела је нажалост било и у егзодусу нашег народа са Купреса, Гламоча, Грахова, Дрвара, Петровца, Рипча, Санског Моста, Кључа, Јајца, Шипова, Србобрана и Крупе на Уни'', рекао је Раде Ристовић, министар рада и борачко-инвалидске заштите. Истичући  да је дошло вријеме да се проговори и необоривим доказима с правом очекује да правда буде задовољена када су српске жртве у питању. ''Дошло је вријеме да се догађаји, жртве и злочинци идентификују и процесуирају, јер до сада нико од званичних институција Босне и Херцеговине не предузима било какве активности на кажњавању, ни извршилаца, а ни налогодаваца''.  Додајући  да  сурове статистике говоре да је на овом простору, у походу Армије Босне и Херцеговине и регулаторне хрватске војске, од јула па до октобра 95. године страдало преко  хиљаду родољуба и цивила.

Јанко Велимировић, в.д. директор Републичког центра за истраживање ратних злочина рекао је да је узрок свега што се овдје догодило Сплитска деклерација коју су 22. јула 1995.године потписали Крешимир Зубак, Фрањо Туђман, Харис Силајџић и Алија Изатбеговић. ''Овдје ћемо презентовати које су посљедице Сплитске деклерације, а која је произашла из Вашингтонског споразума који је био 94. године''.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 10.10.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD