Премијер Додик свечано отворио фискултурну дворану у Подрашници и пут у Подгорији

Премијер РС Милорад Додик свечано је отворио новоизграђену фискултурну дворану у подручној ОШ "Вук Караџић" у Подрашници, за коју је из Развојног програма РС одобрено 500.000 КМ, као и новоасфалтирани пут у мјесту Подгорја, у који је уложено 800.000 КМ.

Додик је рекао да је за реконструкцију ове школе издвојено додатних 200.000 марака, те да су у општини Мркоњић Град уз помоћ Владе РС адаптиране још три школе. ''Широм РС је изграђено или обновљено још 120 оваквих и сличних објеката, од чега је 56 реконструисано, а изграђено је и десет нових основних школа, и опремљено је и обновљено много сала'' ,рекао је Додик. Додајући да ће и даље наставити да праве школе и дворане јер је то најбоље улагање у стандард наставника и ђака. '' Сада се овдје можете окупљати на различитим догађајима. Нисмо оклијевали да ово направимо, препознали смо да има потенцијала и да ће овдје бити више ђака него што их данас има'', истиче Додик.

Министар просвјете и културе Антон Касиповић је Подрашчанима пожелио да им фискултурна дворана и обновљена и уређена  школа буду срећни.''Поносан сам на сваку изграђену , уређену и адаптирану школу и срећан сам због вас овдје, јер нико нема право да вама онемогући физичко васпитање, бављење спортом, откривање талената. Не можете и не смијете бити инфериорни у односу на градске средине'', каже Касиповић.

Он је подсјетио да је из Развојног програма Републике Српске одобрено 75 милиона КМ за 113 пројеката у области просвјете и образовања.

Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град, је захвалио свима који су помогли на било који начин на се направи фискултурна сала, и свима који су дошли да са Подрашчанима прославе овај значајан дан.''Овај пројекат је резултат заједничког рада и представља заједнички успјех становника села Подрашница, Владе РС и општине Мркоњић Град. Било ко у овом ланцу да је заказао данас не би овога било, а  то показује да је потребан  заједнички рад, међусобно повјерење и резултати не могу изостати'', нагласио је Тегелтија.

Свето Кежић, директор школе, рекао је да је изградња дворане огроман допринос развоју образовања на овом подручју па и шире. ''Сви ови људи који су били у главној улози у овом пројекту ,препознали су образовање као фундаменталан стуб сваког друштва'', истакао је Кежић.

Сала је дуга 22 метра, широка 16,и имаће капацитет 100 сједећих мјеста. Укупниа цијена радова на сали без унутрашњег опремања , износи око 560 хиљада марака. Општина Мркоњић Град је оздвојила 20 одсто средстава за изградњу сале. Пројектант сале је  Недељко Рољић, а извођач радова је Грађевинско предузеће ''Гратод'' из Петровца.

Свечаном отварању поред великог броја мјештана, у делагацији Владе РС присуствовали су и министар финансија Александар Џомбић, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, министар индустрије, енергетике и развоја Слободан Пухалац, директор Полиције РС Урош Пена, директор Пореске управе Миле Баника као и  бројни други гости.

Након што је отворена сала  делегација Владе РС је у у мјесту Подгорја  пустила у употребу  седам километара асфалтираног пута.

Отварајући пут  Додик је рекао да ће овај пут омогућити враћање живота у ово село,  и подсјетио да је из Развојног програма Републике Српске за локалне путеве у овој општини одобрено милион КМ.

Средства за асфалтирање пута у Подгорју обезбиједила је Влада, ЈП "Српске шуме", један дио финансирало је министарство пољопривреде из дијела  пројекта за рурална подручја и мркоњићка општина. Извођач радова  су  ''Мркоњићпутеви''.

''Aсфалтирање овог пута само је један у низу доказа да Влада Српске води рачуна о равномјерном развоју руралних подручја'', рекао је министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић и додао да су на овом простору већ реконструисани један пут и мост што је  посебно значајно јер је ријеч о обнови инфраструктуре на подручју које је било исељено током рата.

  • 22.11.2009. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD