Потписани уговори за стипендирање 254 студента

Потписани уговори за стипендирање 254 студента

Најбољи студенти са подручја општине у школској 2009/2010.години добили су стипендије, које је обезбиједила општинска управа. Право на стипендију остварила су 254 студента, која су на пригодној свечаности потписала уговор са општином, док њих 35 није испуњавало услове конкурса.

 

За стипендије које ће се исплаћивати од 1. јануара до 31. октобра, биће издвојено 317.700 КМ. Прву исплату студенти могу очекивати око 10. фебруара.

Износ стипендија је 120 КМ за редовне студенте, дјеца погинулих бораца и РВИ од прве до четврте категорије добиће износ од 150 КМ, док ће студенти дефицитарних занимања (машинство, математика и физика) примати мјесечни износ од 180 КМ.

Пожеливши студентима успјешну школску годину, начелник Зоран Тегелтија рекао им је да су студентски дани вјероватно и најљепши у животу. „Само 10 студената, који су прошле године примали стипендију, нису испуњавали услове ове године. Оно што мене чини срећним јесте податак да сте сви ви, који испуњавате услове, добили стипендије. Ја се надам да ће бити један број студената Мркоњић Града који ће добити стипендије из других извора, које су нешто више, и сигуран сам да ћете се свјесно опредијлити за те стипендије“, рекао је начелник Тегелтија сприсутним студентима.

Саша Верић, студент четврте године електротехничког факултета у Бања Луци задовољан је стипендијом. „Свака врста помоћи много значи нама студентима. Позитивно је то што наша општина издваја та средства, поготово ако знамо да смо трећи у БиХ по стипендирању студената,“ каже будући инжењер електротехнике.

 

 

 

Међу студентима има и оних који већ додатно зарађују за потребе школовања. „Упоредо са студирањем, одлучила сам се и да практично усавршим своје знање. Почела сам да радим прије годину дана. На почетку сам се мало кајала, али сада сам ушла у ток радне атмосфере и добро ми иде“, рекла је Весна Врбљанац, студенткиња треће године журналистике.

Општина Мркоњић Град је према истраживању Центра цивилних иницијатива, које се односи на политике стипендирања у БиХ, у конкуренцији од 122 општине заузела   високо треће мјесто, а  листа је креирана на основу три критеријума: укупног броја стипендиста, укупних издвајања за стипендије и процентуалних издвајања за стипендије у односу на укупни буџет општине.

Структура одобрених стипендија је сљедећа: 134 студента који су примали стипендију у школској 2008/2009. години, а редовно су уписали наредну годину студија, 2 студента који имају просјек 9 и више за све године студија, 18 студената прве године студија који су завршили све разреде средње школе са одличним успјехом, а први пут уписују прву годину, 55 студената друге и виших година студија по основу материјално – финансијског стања и просјека оцјена, 37 студената имају статус ППБ и РВИ од I-IV категорије, 1 студент без оба родитеља и 7 студената који студирају по повлаштеним условима.

  • 22.1.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD