Производња органске хране и развој сеоског туризма

Производња органске хране и развој сеоског туризма

Производња органске хране и развој сеоског туризма теме су семинара који се одржава у Мркоњић Граду од 26. до 30, јанура. Семинар организује Центар за истраживање и студије ''GEA'' из Бањалуке у сарадњи са општином Мркоњић Град, а у оквиру пројекта ''Јачање положаја жена и развој људског капитала у општини Мркоњић Град''.

Пројектом је  предвиђено да се одрже двије  радионице под називом ''Основе развоја органске пољопривредне производње у општини Мркоњић Град''  и радионица  ''Сеоски туризам – могућности и основе за припрему домаћинстава''.

 

 

 

На семинару  учествују три удружења жена са подручја општине: Удружење жена ''Наша жена'' из Подрашнице, ''Удружење родитеља са четворо и више дјеце'' и ''Хуманитарно удружење жена''.

 

''Циљ ове радионице која се односи на производњу органске хране је да  омогући полазницама да науче о могућностима производње органске хране у својој околини, њеног пласмана на тржиште и будућег потенцијала како би оснажиле свој положај у својим срединама'', рекао је Жељко Ћејић, магистар пољопривреде. Додајући да је за овом радионицом потербу исказало Удружење жена са четворо и више дјеце  које окупља мајке које углавном живе у сеоским подручјима општине  и које би на овај начин могле стећи специфична знања из области која им је по мјесту живљења и потребама, природна и позната

 

Радионица из области развоја сеоског туризма, треба да информише полазнице о могућностима, предностима и недостацима руралног туризма, генералним претпоставкама за његов одрживи развој као и да их упозна са примјерима добрих пракси. Такође полазнице семинара ће се упознати са могућностима развоја руралног туризма на подручју општине, као и могућностима паралелног развоја производње етно сувенира и здраве хране,.

''Овим радионицам претходила још једна радионица о техникама ткања,  која  се одржавала у просторијама удружења ''Наша жена'' из Подрашнице'', рекао је координатор пројекта Марко Мартић. Додајући  да ће сена тај начин заокружити један од четири пројектна циља, док ће  се преостала три   реализовати до краја августа ове године, до када ће и трајати пројекат.

 

Пројекат финансира Европска унија, уз учешће општине са десет одсто средстава, а  мплемнетира га UNDP  Вриједност пројекта је 33.060 КМ и пројекта ће трајати  осам мјесеци.

 

 

 

 

  • 26.1.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD