Општина Мркоњић Град обиљежила Дан општине и 14.годишњицу повратка

Општина Мркоњић Град обиљежила Дан општине и 14.годишњицу повратка

Становници општине Мркоњић Град обиљежили су Дан општине и четрнаесту годишњицу повратка становништва из избјеглиштва. Дан општине установљен је у знак сјећања на 4.фебруар 1996.године, када су се Мркоњићани послије петомјесечног избјеглиштва вратили на своја огњишта.

 

У капели Светог апостола Марка на православном гробљу служен је парастос у знак сјећања на страдале у протеклом рату и на жртве које су пронађене 4. фебруара 1996.године  у масовној гробници.  Положено  је цвијеће на спомен- обиљежје масовне гробнице на православном гробљу и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Тргу српске војске. 

 

''Под најездом оружаних снага Хрватске и ХВО на овом простору српски народ је оставио своја вјековна огњишта, а сви који су остали су пострадали. У масовној гробници  пронађена је 181 жртва'', рекао је Раде Ристовић, министар рада и борачко-инвалидске заштите. Додајући да је  документација која се односи на злочине почињене у Мркоњић Граду предата Специјалном тужилаштву у Београду и да ће се покренути поступак против свих извршилаца ових  и сличних злочина.

Датум који смо ми одабрали за Дан општине доводи нас у ситуацију да сваког 4. фебруара наша осјећања су помијешана и сукобљавају се са страхотама које смо видјели 4. фебруара 1996., са страхом којим смо долазили у наш град и неком радошћу коју видимо да смо ту код својих кућа, да смо нешто направили да смо урадили. Оно што нашу тугу појачава јесте чињеница да ни  14 година након стравичног злочина нико није одговарао за злочине почињене на подручју наше општине'',  рекао је начелник општине Зоран Тегелтија.  Додајући да  неће одустати све док одговорни и извршиоци тих  злочине не  буду процeсуирани.

 

Поводом Дана општине одржана је свечана академија и свечана сједница  Скупштине општине, на којој су начелник општине Зоран Тегелтија и предсједница Скупштине  општине Дивна Аничић  додијелили општинска признања појединцима, установама и удружењима.

 

 

Повеља почасног грађанина општине Мркоњић Град припала је Ђоки Стојичићу из Београда, који је дјелујући преко Удружења ''Мркоњићана'' у Београду дао изузетан допринос у области културе и образовања.

Повеља заслужног грађанина додијељена је Горану Милановићу, дипл.инг.грађевинарства и Тоди Милекићу, директору  Дјечијег вртића ''Миља Ђукановић'',

Похвалу општине као награду и признање добили су протојереј ставрофор Милош Милановић, Прим. Др Дубравка Анђелић и  Стево Цвијић, медицински техничар.

Захвалнице су добили  просвјетни радници Јово Сладојевић, Добрила Митрић, Мара Палалић, Миља Милашиновић, Божо Шкрбић, Симо Давидовић, Лазар Бајић и Мирко Берић, Јованка Милановић, радница на одржавању чистоће, Раде Клепић представник Клуба удружења ''Мркоњићана'' из Београда, Шик радио и Удружење жена ''Наша жена'' из Подрашнице.

На академији су наступили чланови мркоњићког Градског позоришта и хор ''Јединство'' из Бања Луке.

 

 

 

 

 

  • 5.2.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD