Уписна политика у средњим школама

Уписна политика у средњим школама

Данас је у Мркоњић Граду одржан радни састанак на тему ''Уписна политика у средњим школама на подручју општине Мркоњић Град. Састанак је одржан у циљу усклађивања и прилагођавања школских програма и профила потребама привредне структуре.

 

 

У Машинској школи тренутно има шест струка, а према новом Закону о средњем образовању, средње школе могу имати само 4 струке.

О уписној политици поред директора Машинске школе и Гимназије, представника локалне власти, Агенције за привредни развој и Бироа за запошљавање, своје мишљење дали су и привредници  са подручја општине.

Власник предузећа ''Јас-пот'', за израду тапацираног намјештаја Жељко Убипарип заинтересован је за школовање тапетара-декоратера.'' Драго ми је да ја школство почело сарађивати са привредницима и ја обећавам да ћу примити све ученике једног одјељења који би  у наредне три године долазили на праксу код мене у фирму'', рекао је Убипарип. Истичући да је спреман и да обезбиједи  стипендијуе уколико буде проблема при упису и занимање не буде довољно атрактивно.

''На тржишту рада најтраженији су радници грађевинске струке, и то зидари, тесари и металске струке вариоци, односно бравари. Тренутно на бироу рада имамо неколико зидара, али су то углавном старији људи. Велики је број послодаваца са стране  који траже вариоце и браваре који се по потреби могу преквалификовати у вариоце'', рекао је шеф бироа за запошљавање Душко Вученовић. Истичући да би било добро да се школује  једно одјељњење вариоца. Међутим у Машинској школи су више пута покушавали да формирају  одјељење вариоца, али није било довољно ђака заинтересованих за тај профил.

''Приликом примјене Закона о средљем образовању настојаћемо да уврстимо све приједлоге са данашњег састанка. Чињеница је да ће неки приједлози нарушити уписну политику у школи, али се надам да то неће драстично утицати  и да ћемо наћи рјешење за оне професоре који евентуално буду у ситуацији да остану без посла'', рекао је Коста Марковић, директор Машинске школе.

На састанку је договорено да се у наредној школској години у Машинској школи упишу четири струке, и  то: машинство, шумарство, електротехника и  економија, као и да  се упишу три четверогодишња и три или четири трогодишња одјељења. На тај начин би се испоштовали и приједлози које су упутили привредници.

Када је у питању упис у Гимназију, они очекују да ће уписати три одјељења гимназијалаца.

 

 

  • 15.2.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD