Потписан споразум о сарадњи са Фондацијом Мозаик

Потписан споразум о сарадњи са Фондацијом Мозаик

Начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија потписао је са извршном директорицом Фондације Мозаик Весном Бајшански Агић Споразум о сарадњи на реализацији програма Омладинска банка. Циљ потписивања меморандума је повећање учешћа младих у процесима локалног развоја руралних средина кроз додјелу неповратних средстава пројектима који покрећу и воде млади.

Средства за реализацију овог програма обезбјеђена су од Балканског фонда за демократију и средствима из буџета општине Мркоњић Град. Укупна средства су 20.000КМ, од којих је  10.000КМ обезбиједила Фондација Мозаик и 10.000КМ општина Мркоњић Град.

„Када говоримо о програму омладинских банака нама је најбитније да активирамо младе и да покажемо да млади људи могу значајно допринијети развоју властите општине. Ми ћемо скупа са општином саставити кредитни одбор од 10 особа узраста од 15 до 30 година који ће имати главну улогу и који ће доносити одлуку који су пројекти вриједни финансирања. Ми вјерујемо да млади најбоље знају шта њима треба“, рекла је Весна Бајшански Агић. Додајући да је ово је наставак двогодишње успјешне сарадње, у оквиру које су финансирали  заједно са опшптином 20 пројеката у износу преко 60.000 КМ.

Гордана Јаковљевић, члан кредитног одбора Омладинске банке Мркоњић Град је истакла да јој је заиста драго што је општина одлучила да настави сарадњу са Фондацијом Мозаик на пројекту Омладинске банке. ''Имамо јако добре резултате и прошле године је на реализацији 13 пројекта које је подржао кредитини одбор било укључено 180 волонтера који су радили преко 2.800 волонтерских сати, што показује колико је овај пројекат значајан и колико помаже младим људима да ураде оно што им је потребно у њиховој заједници'', рекла је Јаковљевићева. Истичући да је

од посебног значаја то што је  прошле године било доста пројекта из руралних заједница, што значи да млади у руралним крајевима  нису остали занамарени и да су се укључили у  ове активности. 

 

Омладинска банка Мркоњић Град  од 1. марта до 30. априла има отворен јавни позив неформалним групама за приједлоге пројеката. Посебно ће бити подржани  пројекти из Стратегије за младе општине везани за сљедеће области: подстицања запошљавања и предузетништва младих; учешће младих у друштву, омладински и волонтерски рад; информисање и мобилност младих,н здравље и рекреативни живот младих, култура и слободно вријеме младих и образовање.

 

Програм Омладинске банке осим у Мркоњић Граду реализован је још у општинама Модрича, Зворник, Шековићи и Тешањ, а захваљујући изврсним резултатима које су млади постигли у ових пет општина од ове године  програм Омладинске банке биће проширен на још 10 општина.

 

Позив  за Приједлоге пројеката неформалних група младих можете погледати  и преузети овдје, као и пријаву за приједлоге пројеката овдје, а све опет можете пронаћи и преузети и у категорији ТЕНДЕРИ/КОНКУРСИ

 

 

 

  • 1.3.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD