Општина обезбиједила 35.000КМ за суфинансирање запошљавања приправника

Општина обезбиједила 35.000КМ за суфинансирање запошљавања приправника

Општина Мркоњић Град и шест предузећа и установа потписали су уговоре о суфинансирању зарада приправника. Реч је о реализацији пројекта запошљавања младих људи са високом и вишом стручном спремном, на основу јавног позива који је расписан крајем октобра прошле године. За запошљавање девет лица са високом стручном спремом општина је обезбиједила 35.000 КМ.

По једног приправника примиће Комунално предузеће „Парк“, Центар за социјални рад, Основна школа „Петар Кочић“ и Књиговодствени биро „Партнер“. Шумско газдинство „Лисина“ обезбиједило је два мјеста за приправнике, а „Хидроелектране на Врбасу“ три. Политика запошљавања у овом предузећу је запошљавње младих, високо-стручних кадрова. Зато је у хидроелектрани чак ¼ радника са високом стручном спремом. „Тражили смо приправнике из струка које су нам потребне у предузећу. Приправници су дипломирани инжењери грађевине и геодезије те дипломирани економиста. Приправнике посао очекује одмах након потписивања овог уговора“, рекао је Здравко Ковачевић, извршни директор организационо-правно-кадровског сектора.

Занимљиво је да су уговори потписани са свим правним субјектима који су се јавили на расписани конкурс за запошљавање приправника. „Очекујем да ће  приправници бити од користи за колектив у коме ће одрадити приправнички стаж. Они би требали да годину дана која је пред њима искористе да науче све оно што им је потребно како би самостално радили. Надам се да ће већина имати свој посао“, рекао је Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град.

Бруто плате за девет приправника, у износу од 878,65 КМ, са 60% финансира општина а преосталих 40% обезбедиће послодавци. У општини Мркоњић Град најављено је да ће пратити и конкурсе Владе РС за запошљавање приправника и да ће се укључити и у тај циклус а како би помогли у запошљавању младих.

 

   

 

  • 5.3.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD