Министарка Јасна Бркић посјетила општину Мркоњић град -могућа изградња топлане

Министарка Јасна Бркић посјетила општину Мркоњић град -могућа изградња топлане

Министарка за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Јасна Бркић на састанку са општинским руководством у у Мркоњић Граду је рекла да је Влада Републике Српске спрема да помогне изградњу топлане и топлификационог система у Мркоњић Граду а у сарадњи са општином и потенционалним домаћим и страним инвеститорима.

Повод састанка је Стратегија подстицаја развоја страних улагања  са акционим планом, а који  је усвојила Влада РС, а један од пројеката је и изградња топлане и топлификационог система у Мркоњић Граду.

Општина Мркоњић Град је 2005.године урадила Студију за изградњу топлификационог система, а обезбијеђен и простор на којем ће бити изграђена  топлана.

''Овдје није ријеч само о топлани, већ је у питању цијели топлификациони систем који ми немамо на оподручју општине. Желимо да направимо једно предузеће које ће гарантовати сигурност испоруке топлотне енергије, али и које ће обезбиједити наплату топлотне енергије од грађана јер само на тај начин систем може бити одржив'', рекао је начелник општине Зоран Тегелтија. Додајући да је планирано да са за  гријање обезбиједе  што јефтинији и обновљиви изворе енергија, односно био-енергија.

За изградњу топлане и топлификационог система града потребно је око пет милиона марака, а предвиђено је да се овај посао реализује партнерством приватног и  јавног  сектора.

''Општина Мркоњић град нема ријешено питање гријања, а  постоји интерес и врло су добро прихваћени пројекти који су еколошког типа. Производња топлотне или електричне енергије из био масе  је врло популарна, а на простору ове општине постоји могућност да један такав пројекат дефинишемо и понудимо га потенционалним инвеститорима, рекла је министарка Јасна Бркић.

Планирано је да се пројекат реализује у наредне двије године. 

  • 10.3.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD