Одржана 14. сједница Скупштине општине Мркоњић Град

Одржана 14. сједница Скупштине општине Мркоњић Град

Одборници Скупштине општине Мркоњић Град на посљедњој сједници усвојили су Извјештај о раду Начелника општине и општинске административне службе.

У уводном излагању начелник општине Зоран Тегелтија истакао је да је кризна 2009. година погодила и привреду наше општине, што се одразило на приходе грађана и измирења њихових обавеза према општини. Упркос томе општина је обезбиједила средства за све буџетске кориснике, а завршени су и значајни пројекти инфраструктуре.''Свјесни да ће бити тешко одмах смо почели максимално да штедимо, прије свега на материјалним трошковима пословања локалне управе, али и свих буџетских корисника. Због кризе  су и неки пројекти капиталних инвестиција  одгођени за нека боља времена. Тако су захваљујући  предузетим мјерама штедње обезбијеђена сва средства за рад Центра за социјални рад, Дјечијег вртића ''Миља Ђукановић'', као и свих осталих буџетских корисника. Међутим, и поред тешке ситуације значајна средства уложена су у области инфраструктуре, на изградњи и асфалтирању локалних путева, улица, регулацији водотока, изграђена је фискултурна сала у школи ''Вук Караџић'' у Подрашници, а санирано је и неколико праваца водовода у Мркоњић Граду'', рекао је Тегелтија.

Он је истакао да су и поред великих  финансијских тешкоћа исплаћене све стипендије у 2009.години, а издвојена су и значајна средства за запошљавање приправника. Удружењу пензионера  обезбијеђен је грант помоћи у износу од 70.000 марака, а у 2009.години општина је купила и дио предузећа Фабрике вијака који је предвиђен за изградњу градске топлане и створила озбиљне претпоставке за изградњу топлификационог система у Мркоњић Граду.

Потом је усвојен приједлог Одлуке о измјенама и допунама Пословника Скупштине општине, као и приједлог Одлуке о давању сагласности на вансудско поравнање у предмету ''Балканапетрол''.

Одборници су усвојили и нацрт Одлуке о измјенама и допунама Статута општине Мркоњић Град. Према овако усвојеној одлуци општински празници крсна слава Св.пророк Илија – Илиндан и Дан општине 4. фебруар биће радни дани  у складу са законом о Локалној самоуправи.

На засиједању одборници су усвојили и Извјештај о рјешавању управних предмета у општинској административној служби за 2009.годину, као и Извјештај о раду Комуналног предузећа ''Парк''.

Усвојен је и Програм заједничке комуналне потрошње за 2010. годину. Према овом програму за одржавање јавне хигијене, одржавање јавних и зелених површина, одржавање и уређење водотока, јавну расвјету, семафоре, вертикалну и хоризонталну сигнализацију и зимску службу предвиђена су издвајања у износу од 602 хиљаде марака. Од тога за јавну расвјету 313 хиљада,  од чега 148 хиљада за утрошак електричне енергије и 165 хиљада  за трошкове одржавања јавне расвјете.

Одборници су усвојили и Програм одржавања локалних и некатегорисаних путева на подручју општине за 2010.годину, као и Програм прољетне сјетве за 2010.годину. Овим  програмом је предвиђено да се засије 2.751 хектар ораница, од чега је највише пшенице 650 хектара, кукуруза 590 , кромпира 450, зоби 400 и пасуља 230 хектара.

На сједници су усвојени и Програми спортских и културних активности за ову годину.

Одборници су усвојили и приједлог одлуке о расписивању избора за предсједника Савјета МЗ Бараћи и за предсједника и једног члана Савјета МЗ Медна. Потом су већином гласова усвојени приједлог одлуке о утврђивању критеријума и расписивању јавног конкурса за именовање чланова Управног одбора ЈЗУ Дом здравља ''Др Јован Рашковић'' Мркоњић Град као и рјешење о именовању Комисије  за избор чланова Управног одбора ЈЗУ Дом здравља ''Др Јован Рашковић''. У састав комисије за избор чланова ЈЗУ Дом здравља именовани су Дамир Сладојевић, Живко Јагодић, Наташа Арежина, Жељко Чегар и Гордана Лекић.

Одборници су усвојили и рјешење о именовању чланова Управног одбора ЈУ Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'', Мркоњић Град. На мандатни период од четири године именовани су Бранкица Радић, представник Савјета родитеља, Миља Ћулум, представник стручног особља предшколске установе, Синиша Вученовић,  Мира Козомара и Милка Дошен-Радовановић, представници оснивача.

Одборници су једногласно усвојили и рјешење о разрјешењу дужности  директора ЈУ Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'' Тоде Милекића, који је разријешен због истека мандата и одласка у пензију. Потом су усвојена и рјешења о именовању вршиоца дужности директора ЈУ Дјечији вртић ''Миља Ђукановић'' и вршиоца дужности директора Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град, до окончања редовне конкурсне процедуре.

За вршиоца дужности директора ЈУ Дјечији вртић именована је Данијела Протић, васпитачица у предшколској установи, док је Томислав Тодоровић именован за вршиоца дужности директора Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град, који је ову функцију обављао и у протекле четири године.

 

 

  • 29.3.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD