Министар Радивоје Братић у посјети Мркоњић Граду

Министар Радивоје Братић у посјети Мркоњић Граду

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић истакао је приликом данашње посјете Мркоњић Граду да ће министарство помоћи развоју ове општине, а нарочито када је у питању издвајање средстава за развој руралних средина.

''Са руководством општине разговарали смо о свим питањима која се тичу живота у овој локалној заједници. Прије свега фокусирали смо се на Правилник о подстицајима, јер министарство ове године на располагању има 80 милиона марака. Средства за развој руралних заједница су знатно већа, тако да  смо разговарали како и на који начин ова локална заједница учествује са пројектима када је у питању инфраструктура и све оно што се тиче развоја руралне заједнице, кад је у питању сеоски туризам, те оно што су традициионални производи и да допринесемо  стварању  услова  за бољи живот становника на селу кроз заједничко улагање средстава'', рекао је министар Братић.

 

Истичући да министарство пласира један врло повољан кредити из револвинг фонда за развој сточарства, за подизање дугогодишњих засада, за подизање пластеника и стакленика.

''То су кредитна средства са врло малом каматном стопом од 3,25 одсто и грејс периодом од годину дана, а отплата кредита је до 6 година. Износ кредитних средстава је између 10.000 и 100.000 марака и ишли смо циљано на што већи број пољопривредних произвођача, а  када је у питању сточарство  циљна група министарства су фарме између 30 и 60 грла и управо тај износ средстава може да представља одређену подршку јер онај ко подигне кредит има право на подстицајна средства. Када су у питању капиталне инвестиције ми имамо и до  40 одсто поврата средстава пољопривредним произвођачима, што је значајно повољније у односу на прошлу годину’’, истакао је министар Братић.

 

Начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија каже да је са министром разговарао  шта би требало инвестирати у области пољопривреде и око проблема који се појављају везано за прикупљање и откуп млијека као и око откупних цијена.

''Данaс смо постигли договор да заједничким корацима утврдимо ко је у том  цијелом ланцу у праву, произвођачи млијека или мљекаре. Министру смо представили и неке наше пројекте везано за развој пољопривреде и рурални развој, јер без изградње инфраструктуре у руралним подручјима није могућ ни развој пољопривреде. Прије свега ради се о путној инфраструктури, водоснабдијевању, и свему ономе што је неопходно да  се нормално одвија живот на подручју општине. С друге стране министар нас је упознао са свим оним мјерама и активностима које спроводи министарство и обећао је помоћ у реализацији неких наших пројеката'', рекао је Тегелтија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 7.4.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD