Радно вријеме правних субјеката током Међународног празника рада

Радно вријеме правних субјеката током Међународног празника рада

Поводом републичког празника - Међународног празника рада, 1. маја - који се, у складу са Законом о празницима Републике Српске и Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Мркоњић Град (Одлука), празнује два дана - субјекти обухваћени наведеном одлуком не раде. Изузетно 1. маја, могу да раде:

У складу са чланом 3. Одлуке, у времену од 00.00 до 24.00 часа могу да раде правна лица и предузетници која обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача и продаје истих; трговински објекти типа „драгстор“; трговински објекти у аутобуској станици и на бензинским пумпним станицама.

Другог маја 2010. године ради се као и недјељом, односно могу да раде они пословни субјекти који су утврђени чланом 6. важеће Одлуке, што значи да, могу да раде:

а) у времену од 7,00 до 15,00 часова

-         трговине на мало прехрамбеним и непрехрамбеним производима (дјелатност продавница мјешовите робе);

-         поред трговина на мало прехрамбеним и непрехрамбеним производима(дјелатност продавница мјешовите робе) која послује у оквиру објекта који је урађен као посебна просторна цјелина, унутар истог објекта могу да раде и сви други  субјекти, без обзира на врсту дјелатносту; (киосци, аутопраоне, трговине на мало цвијећем)

б) у времену од 8,00 до 21,00 часова:

-         субјекти који пружају услуге забаве и приређивања игара на срећу.

У понедјељак 3. маја 2010. године, радно вријеме је исто као и 2.маја 2010.године.

Угоститељска дјелатност
Према Одлуци о одређивању радног времена угоститељским објектима на подручју општине Мркоњић Град, сви угоститељски објекти који се налазе изван стамбено-пословних објеката колективног становања за вријеме празновања републичког празника - Међународног празника рада - могу да раде 1 (један) сат дуже, односно на сљедећи начин:

          - Ресторани, угоститељски објекти за исхрану и пиће, и угоститељски објекти за пиће:

1. и 2. маја (субота и недјеља) - у времену од 07.00 до 02.00 часа и 3. маја (понедјељак) - у времену од 7.00 до 24.00 часа

- Диско-барови, диско-клубови (дискотеке):

1. и 2. маја (субота и недјеља) - у времену од 19.00 до 04.00 часа и 3. маја (понедјељак) - у времену од 19.00 до 02.00 часа

               -  Ноћни барови

1. и 2. маја субота и недјеља) - у времену до 02.00 часа до 05.00 и 3. маја (понедјељак) - у времену од 20.00 до 03.00 часа


Радно вријеме свих осталих угоститељских објеката на општине Мркоњић Град се не мијења.

Из Административне службе Општине напомињу послодавце да су радницима, који буду радили у дане предстојећег празника, дужни да омогуће остваривање права у складу са законским прописима о раду.

Због обиљежавања 1. маја - Међународног празника рада - Административна служба општине Мркоњић Град неће радити у понедјељак, 3. маја.
Пошто други дан Међународног празника рада пада у недјељу, на основу Закона о празницима РС, овај празник се преноси на сљедећи дан, у овом случају понедјељак, 3. мај.
Међународни празник рада обиљежава се од 1889. године као празник радничког покрета.

 

 

  • 30.4.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD