Општину Мркоњић Град посјетила делегација Европске уније

Општину Мркоњић Град посјетила делегација Европске уније

У оквиру свечаности посвећених обиљежавању Дана Европе, Giulio Zanni, шеф канцеларије делегације ЕУ у Бањој Луци посјетио је општину Мркоњић Град. Са руководством општине разговарао је о активностима БиХ у процесу стицања статуса кандидата за чланство у Европској унији.

''Прије неколико година потписали смо споразум о стабилизацији и придруживању, али већ смо се нашли код прве кључне тачке, а то је визна либерализација. Међутим, ја се искрено се надам да ћемо до краја године добити визну либерализацију, а кад се то деси ми ћемо бити много ближе Европи'', рекао је  Zanni.

Истичући да је овај 9. мај  мало важнији од осталих јер се обиљежава 60 година од потписивања Шунамове деклерације.                                                               

''Министар вањских послова Француске Роберт Шуман који се сматра оцем данашње Европске уније деветог маја 1950.године, представио је приједлог стварања ове данашње просперитртне породице европских држава. Овај приједлог, познат је под називом ''Шуманова деклерација'' а од 1958. године и одлуке политичких вођа на самиту у Милану 9.маја се обиљежава као Дан Европе'', истакао  је Zanni.

Поводом Дана Европе чланови Дјечијег позоришта Републике Српске извели су позоришној сали Културног Центра ''Петар Кочић'' представу ''Фолклорна магија''.

Дан Европе у Босни и Херцеговини се обиљежава од 1997. године.

 

 

  • 10.5.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD