За пројекете младих 10.000 марака

Омладинска банка Мркоњић Град и Фондација за развој заједнице ''Мозаик'' финансираће са десет хиљада марака шест пројеката за младе у нашој општини. Тим поводом организавано је потписивање Уговора и додјела чекова, а средства за реализацију овог програма обезбијеђена су из Балканског фонда за демократију и средствима из буџета општине Мркоњић Град.

 

За опремање теретане у Подбрду одобрено је 2.000 марака, а исто толико одобрено је и за пројекат ''Збирка прича о нашем граду – сјећање на заборављена времена''. За ''Малу школу стоног тениса'' биће издвојено 1.900 марака, организовање плесне школе  ''Шиз'' 1.180 марака. Такође за пројекат ''Игром до активизма младих'', биће издвојено 1.700 марака и за пројекат ''Фотографијом кроз свијет'' 1.000 марака.

Посебно је занимљив пројекат ''Збирка прича о нашем граду – сјећање на заборављена времена''

 

''Идеју смо добили тако што желимо да сакупимо неке приче и да повежемо садашњост и будућност и да недозволимо да се нека прошла времена забораве'', рекла је Маријана Ђаковић, вођа овог пројекта. Додајући да су већ почели са прикупљањем најинтересантнијих прича.

Јована Кљајић каже да ће одобрена средстава од 1.000 марака бити утрошена на израду разгледница. ''Циљ нам је да изаберемо најбоље фотографије које ћемо реализовати кроз разгледнице. Желимо да млади на овај начин изразе своју машту и креативност'', каже Кљајићева.

 

Потписивању уговора присуствовао је и Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град који је поздравио младе и изразио жаљење што није било више кандидованих пројеката. ''Жао ми је што није било више пројеката, како бисмо утрошили сва планирана средстава и на тај начин подржали још више младих у њиховим настојањима да добру идеју поткану креативношћу спроведу у дјело'', рекао је Тегелтија.

 

''Пројекат Омладинске банке у Мркоњић Граду реализује се већ трећу годину. До  сада је реализовано 20 пројеката, укупне вриједности 60.000 КМ, у којима је кроз реализацију пројеката било укључено 280 волонтера, који су одрадили 3.631 волонтерски сат, док је око 3.000 корисника пројекта'', рекла је Гордана Јаковљевић чланица Кредитног одбора Омладинске банке. Додајући да је ове године Омладинској банци на расписан јавни конкурс кандидовано десет пројеката од којих је Кредитни одбор одобрио шест најквалитетнијих.

 

 

Програм Омладинске банке има за циљ да повећа учешће младих у развоју локалних заједница кроз активну улогу у процесима доношења одлука, те пружање подршке активностима младих у њиховим заједницама кроз додјелу бесповратних новчаних средстава пројектима неформалних група младих.

 

 

 

 

 

 

  • 31.5.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD