Еко-штафета ''Аква Сана 2010''

На мосту у Доњим Врбљанима, који је граница општине Мркоњић Град и Рибника Дивна Аничић, предсједница Скупштине општине Мркоњић Град, предала је штафету са водом са извора Сане, предсједнику Скупштине општине Рибник Небојши Караћу. Штафета ''Аква Сана'' сваке године путује од Мркоњић Града, преко Рибника, Кључа, Санског Моста,Оштре Луке, Приједора до ушћа у Новом Граду.

Љубитељи природе, еколози и рибари прате је дуж цијелог тока ријеке Сане, правећи уз пут свечаност и фешту на свакој плажи поред ријеке. Централна свечаност ове године, уз богат културно-умјетнички и еколошки програм одржаће се у Оштрој Луци.

 

У необично конструисаној штафети, је вода са извора Сане, која је питка добрим дијелом свога тока. Изворска вода из штафете улит ће се у ушће у симболичном церемонијалу који ослобађа велику жељу еколога да ријека поново буде чиста, од извора до ушћа.

 

Иницијативу, којом се промовише ријека Сана као еколошки чиста и здрава ријека, те повезивање градова чијом територијом протиче, покренуо је ОСЦЕ још 2001.године, од када се обиљежава ова манифестација. Тако су све општине, које гравитирају ријеци Сани, прије неколико година потписале Декклерацију о заштити ове ријеке сврставајући је тиме у добро од општег интереса.

 

 

  • 9.6.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD