Нови водовод за 250 домаћинстава Бјелајца

У Бјелајцу и Старом селу 250 домаћинстава добило је на употребу новоизграђени водовод. Мјештанима су свечано на употребу водовод предали начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија и предсједник мјесне заједнице Бјелајце Борислав Шарић

У изградњу 12 километара водовода општина Мркоњић Град и Влада РС уложиле су милион марака, а извођеч радова било је мркоњићко предузеће ''МГ Минд''.

''Ми смо ове године урадили око 36 километара водоводне мреже, међутим овај пројекат за доње Бјелајце у суштини је највећи јер се ради о око 12 километара регионалног водовода. Јер, овдје није ријеч о водоводу за одређени број кућа већ се ради о водоводу који пролази кроз више насеља. Ово није само пројекат за један дан, за једну годину, ми овим капацитетом водовода који смо изградили у Бјелајцу стварамо претпоставке за нормалан безбједан развој насеља Бјелајце и за све оне људе који желе овдје да живе, да се развијају и да организују свој посао у Бјелајцу .Сада су створене  претпоставке да то у будућности могу и да раде'', рекао је Тегелтија. Додајући да  се заједно са овим пројектом  завршава и пројекат изградње водовода за горње Бјелајце, а који иде и кроз Копљевиће. ''Остало је да се уради још око осам километара тог водовода и ја се надам се да ће пројекат бити у потпуности завршен до краја октобра, а заједно са овим водоводом  ће коштати око два милиона марака.

Мјештани Бјелајца имали су  великих потешкоћа у водоснабдијевању. Сваке године у љетњем периоду није било воде, постојећи водоводи били су вро лоши и није се гарантовала сигурност и исправност воде, док их у неким мјестима није ни било.

''Ово је један велики и јако значајн пројекат који смо чекали дуго година. Народ се патио, није имао воде, доносили смо је у  кантама, бачвама. Ја сам често воду из града довозио трактором, цистерном, свакако смо се сналазили  и вода нам је била јако потребна,'' рекао је Пејић. Додајући да је изузетно захвалан општини што је обезбиједила средства и довела воду.

Седамдесетогодишњи Божо Коџо из избјегличког насеља, у које је први пут стигла питка вода, каже да је јако срећан што је коначно добио воду. '' Стар сам, живим сам и вода из чесме  ми је била  јако потребна, јер нисам у стању да је сам доносим са неког удаљеног извора'', каже Коџо.

  • 2.10.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD