Одржани ''Дани отворених врата'' у ХЕ ''Бочац''

Поводом ''Дана отворених врата'' , који се традиционално одржавају сваке године запослени у ''Хидроелектрани Бочац'' органозовали су јуче посјету и обилазак постројења за представнике медија, спортских и туристичких организација, цивилне заштите и бројне друге госте.

Технички директор '''Бочца'' Жељко Стипановић је рекао да је у току завршетак радова на ремонту трансформатора 2 и опреме у Хидроектрани "Бочац", а који ће бити завршени најдаље до 15. октобра  када ће  послије два мјесеца хидроелектрана поново радити пуним капацитетом.. Он је казао да је овогодишњи ремонт био  захтјевнији и обимнији него претходних година, али то није утицало на ниво воде у акумулацији. ''Ремонт се изводи тако да увијек један од агрегата буде у потпуности расположив, а ово је доба године најпогодније за ремонт, јер је тада најмањи доток ријеке Врбас у акумулацији. Извршена су испитивања оба генератора, енергетских прекидача, стационарских акумулаторских батерија и турбинских регулатора. Преконтролисани су дијелови машина који раде под водом, те је обављена ревизија далеководних поља, а поправљени су и склопни апарати'',  рекао је Стипановић. Истичући да су овогодишњи радови на ремонту почели  15. августа  и да ће трајати до 15. октобра.

Директор "Хидроелектране Бочац" Недељко Кесић је истакао да је у првој половини ове године хидроелектрана остварила добит од 2,2 милиона марака, док је прошле године добит износила 4.664.000 марака. ''Захваљујући повољним хидролошким приликама, али и погонској спремности агрегата, 2.октобра је испуњен годишњи план производње електричне енергије, те се надамо се да ће до краја године хидроелектрана пословати још успјешније и  са добити'', рекао је Кесић. Додајући да је хидроелектрана финансијски стабилна и да свих 139 радника које запошљва имају редовна примања.  

Руководилац ''Хидроелектране Бочац'' Младенко Ђаковић је рекао да је један од циљева ''Дана отворених врата'' да се јавност упозна како са радовима који се обављају у току ремонта, тако и са напорима који се улжу у очување животне средине, безбједности објекта и поузданости рада хидроелектране. ''Хидроелектрана има превенствено енергетску функцију, али је изузетно значајна њена улога у регулисању тока ријеке Врбас ради грађевинских радова у кориту ријеке, спортских и туристичких манифестација, смањењу штете отпадних вода, наноса смећа и друго'', рекао је Ђаковић.

 Инжињер за екологију у хидроелектрани Зоран Анђелић је рекао да је поред производње струје   ХЕ ''Бочац''  веома битна и са еколошког аспекта. '' Брана је конструисана тако да онемогућава било какав пролазак уља и сличних материја низводно. Посљедње контроле које смо радили показале су да је вода у самом језеру, а и низводно од њега веома доброг квалитета и да се налази на другом нивоу од могућа четири'', рекао је Анђелић.

Капацитет хидроелектране износи два пута по 55 мегавата, а годишња производња је 273 милиона киловат-часова електричне енергије.

  • 8.10.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD