Акција Волонтирај - кредитирај - Млади одрадили свој први радни дан

У Мркоњић Граду 20 ученика Гимназије се укључило у пројекат „Волонтирај – кредитирај“, којим суе обухваћене 54 општине у Босни и Херцеговини. Сваки од ученика зарадиће по 20 КМ, а новац ће бити потрошен на најбоље ученичке идеје у локалној заједници. Ко ће добити паре, биће познато 8. новембра за када је планиран Сајам кредитирања.

Хидроелектрана на Врбасу и општина Мркоњић Град продржале су овај пројекат и омогућиле младима да одраде свој први радни дан. Волонтери су добили радне књижице и волонтерски сати ће им бити уписани у њих. „Јако је битно да се имена волонтера нађу у бази података, зато нам се јавите кад одрадите свој део посла. Потрудите се да, кад год можете, волонтирате. Можда у почетку нећете имати неку корист  од тога, али ћете тако стећи нова искуства, што ће вам отворити нове могућности“, поручио је младима Борислав Ђурић, председник Омладинске организације Центар у склопу које већ више од три године егзистира Волонтерски сервис.

Гледајући своје радне књижице, млади су с нестрпљењем очекивали одлазак на посао. Међу волонтерима, најбројније су девојке. „Нисам веровао на почетку у овај пројекат. Сад када сам добио прилику да радим, верујем да можемо урадити нешто добро за све нас“, каже Митар Тодоровић, ученик трећег разреда Гимназије.

Послодавци су поздравили вољу младих људи да стекну своје прво радно искуство. „Упознаћемо вас са свим правима и обавезама радника у нашем предузећу. Такође ћемо се потрудити да вам плата не касни“, охрабрио је младе људе Здравко Ковачевић, извршни директор ХЕ на Врбасу.

Волонтере је у име општине Мркоњић Град поздравила предсједница Скупштине општине Дивна Аничић. ''Општина Мркоњић Град је први пут укључена у један овакав пројекат, а надам се да ћемо то наставити радити и у убудуће. Данас ћете имати прилику да сазнате који су то послови општине и које су њене надлежности, дужности, затим како то општина пружа услуге грађанима и како рјешава послове у области образовања, спорта, културе, изградње инфраструктуре и бројне друге послове'', рекла је Аничићева.

Пројекат „Волонтирај – кредитирај“ проводи се у 156 школа и реализује га Удружење "Инфохоусе" из Сарајева. 

  • 8.10.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD