Обиљежено 15 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомн-обиљежју масовне гробнице и Централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Мркоњић Граду јуче је обиљежено 15 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина. На тај дан јединице Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране заузеле су Мркоњић Град, а у офанзиви која је са прекидима трајала скоро годину дана заједно са припадницима такозване Армије БиХ етнички су очистили 13 општина.

У агресији ове три  војске су починиле злочине, протјерано је 120 хиљада Срба, иза њих су остали посмртни остаци преко 2000 звјерски убијених цивила и војника, а имовина опљачкана и спаљена.. У Мркоњић Граду је пронађена масовна гробница са  181 тијелом. ''Велики је егзодус био у свих 13 западнокрајишких општина, преко 120 хиљада избјеглих Срба са тих простора, масовне гробнице на свим овим просторима, као и у Мркоњић Граду гдје је учињен велики злочин над цивилним становништвом, недужним народом, а нико још није одговарао. Морамо да апелујемо међународној заједници и широј јавности да због свега оног што се дешавало и поред свих документованих списа и материјала које имамо, ни налогодавци, а ни они који су починили злочин нису до сада одговарали. Сигуран сам да ће кад тад истина о стардању Срба изаћи на видјело и налогодавци и извршиоци тих злочина ће бити кажњени'', рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић.

Руководилац Координационог тима Владе РС за процесуирање ратних злочина и тражење несталих РС Сташа Кошарац је рекао да је  срамно што и послије 15 година нико није одговарао за ратни злочин почињен над недужним српским народом на подручју ових 13 западнокрајишких општина, гдје је  ексхумирано 1.214 тијела, док се још трага за 420 тијела. Постоје необориви докази у тужилаштву БиХ који указују на чињенице да је Атиф Дудаковић као главнокомандујући Петог корпуса био и директни налогодавац операцијама које су нажалост имале за циљ масовно страдање српског народа ових крајева. И комадант Делалић је исто одговоран као и Дудаковић за почињени ратни злочин. Овде такође треба истаћи чињеницу да преко  300 насеља потпуно уништено у овом крају, што довоњно говори да су имали за циљ да дефинитивно протјерају све оно што носи епитет српског'' рекао је Кошарац. Додајући да су злочини у западнокрајишким општинама  били плански и систематски и циљ им је био да оружане снаге Хрватске, ХВО-а и Петог корпуса Армије РБиХ униште Србе и њихову имовину. Предсједник Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да хрватске и бошљачке снаге током протеклог рата нису бирале средства за извршење злочина како би оствариле циљ да општина Мркоњић Град остане у саставу ФБиХ. На простору ове општине пронађена је највећа масовна гробница, са 181 тијелом, махом српских цивила, док се за осталима трага. Највећи проблем у њиховом тражењу представља често измијештање гробница, као и разне опструкције у давању докумената од стране ФБиХ - истакао је Митровић.

Дивна Аничић, предсједница Скупштине општине Мркоњић Град демантовала је да је Општина одустала од од тужбе против Хрватске за све оно што су хрватске војне снаге починиле на њеном подручју у јесен 1995. године.

''Постоји тим реномираних адвоката који заједно са начелником општине брине о том, али закон је такав и он каже да ће прва тужба против Републике Хрватске за организовану пљачку, урбицид и све оно што су они починили на територији општине Мркоњић Град моћи да буде подигнута оног дана када први злочинац буде кривично осуђен за оно што је урадио у Мркоњић Граду'', Рекла је Аничићева. Додајући да постоји хиљаде доказа да се ти злочинци осуде, а који тренутно леже у ладицама Тужилаштва БиХ.

Недељко Ковачић из Купреса у масовној гробници пронашао је тијело свог убијеног сина.'' У масовној гробници сам пронашао сина, који је имао свега 20 година када је убијен.  Туга је иста као и прије 15 година, можда и већа јер за почињене злочине још нико није одговарао'' , рекао је Ковачић

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса Армије РБиХ из 13 западнокрајишких општина протјерано је више од 120. 000 људи, а убијено двије хиљаде цивила и војника. До сада је ексхумирано 1.214 тијела. У масовној гробници у Мркоњић Граду пронађено је 181 тијело Срба који су убијени на звјерски начин, а у мањим гробницама пронађено је још 176 тијела.За 117 дана хрватске окупације град је организовано уништен и опљачкан. Порушено је и запаљено 1608 кућа, око 700 станова, док је 3000 стамбених објеката онеспособљено за становање. Све куће и фабрике су употпуности уништена и материјална штета процијењена је на 680 милиона марака.

Након парастоса и плагања вијенаца у Културном центру ''Патар Кочић'' одржана је свечана академија.

  • 11.10.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD