Произвођачи млиjeка добили бесплатне канте

Општина Мркоњић Град уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбиједила је 80 канти од нерђајућег челика-росфраја за потребе сакупљања и испоруке млијека. Канте чија је вриједност 13 хиљада марака добило је 80 пољопривредних произвођача који се баве производњом млијека на подручју општине.

''Наш циљ је развој и унапређење пољопривреде. Управо због тога општина Мркоњић Град је као и претходних година за подстицај пољопривреде издвојила значајна средстава. Ове године то је износ од 100 хиљада марака и односи се на кредитна средства, подстицаје за развој пољопривреде, нове воћне засаде, набавку лактофриза, а отишли смо и корак даље и пољопривредним произвођачима  обезбиједили и канте које треба да допринесу бољем квалитету млијека, као и њиховој већој заради, рекла је предсједница Скупштине општине Дивна Аничић.

Директор Агенције за приврдни развој Томислав Тодоровић каже да се на овај начин жели постићи бољи квалитет млијека пољопривредних произвођача.

''Циљ овог пројекта је да унаприједимо микробиолошку исправност, односно квалитет млијека. Реализација пројекта започела је предавањима за произвођаче млијека у неколико околних села о производњи квалитетног хигијенски исправног млијека, а представљен им је и  правилник о квалитету свјежег сировог млијека на основу којег се врши обрачунска цијена млијека'', каже Тодоровић.

Милашиновић Станко из Копљевћа каже да има четири краве и да мјесечно производи око 600 литара млијека. ''Презадовољан сам овим поклоном од општине и доста ће помоћи на одржавању хигијене млијека, јер сам до сада млијеко сакупљао у пластичним кантама које се теже одржавају и прије се подеру'', рекао је Милашиновић.

Са њим се слаже и Рудић Лазо из Подбрда чија породица живи од продаје млијека. ''Захваљујем се општини на поклону и што мисли на пољопривредне произвођаче. Имам пет крава и месечно произведем око 1000 литара млијека. За сакупљање млијека до сада сам користио пластичне канте које се веома брзо подеру, тако да ће ми овај поклон добро доћи. Зарада од продаје млијека је до прије неколико година била много боља, али увођењм класа млијека и смањењем премија сада је доста слабија, али ипак се може лијепо живјети'' каже Рудић.

Задњих неколико година производња млијека иде узлазном путањом. Прошле године на подручју наше општине  откупљено око четири милиона литара млијека од око 800 пољоприврдних газдинстава.

  • 25.10.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD