Вјежба симулације надолазећег поплавног догађаја за три општине слива Врбаса

Чланови штабова цивилне заштите и снаге првог одговора Мркоњић Града, Шипова и Језера данас су успјешно реализовали практичну вјежбу – симулацију сценарија надолазећег поплавног догађаја, коју имплематира УНДП пројекат „Трансфер технологија у управљању ризицима од поплава у сливу Врбаса“, a финансира Глобални фонд за околиш (ГЕФ) и реализује УНДП у сарадњи са партнерима на државном, ентитетском и кантоналном нивоу, и 14 опшина у сливу ријеке Врбас.

Дивна Аничић, начелник  општине Мркоњић Град  и комадант штаба за ванредне ситуације  истакла  је да општина Мркоњић Град има дугогодишњу и успјешну сарадњу са УНДП-ом, тако је и са овим пројектом, који има велик значај за унапређење и развој цивилне заштите у нашој општини.

Вјежба је имала за циљ да се провјере постојећи планови одговора на поплаве, као и планови евакуације и комуникације у ванредним ситуацијама, те да се ти евентуални недостаци у тим плановима евидентирају и у догледно вријеме отклоне.

Сценаријум  је подразумијевао провјеру три сегмента Плана одговора на поплаву: план реаговања, евакуације и информисања јавности.

Др Драгиша Јуришић, експерт УНДП-а на пројекту, рекао је да је циљ пројекта помоћ општинама да израде квалитетне и примјењиве планове заштите од поплава, планове евакуације и информисања становништва да би се што боље реаговало на могуће поплавне таласе и бујичне воде. „Пројекат траје нешто дуже од годину дана, тако да смо успјели да планове доведемо у ниво гдје су употребљиви, а управо ова вјежба има за задатак да провјеримо колико је то и да дамо одређене сугестије. Иде се у правцу доношења новог Закона о заштити и спасавању, па ће и ови планови бити много примјењивији.“ истакао је Јуришић.

У току 2018. године, УНДП-јев пројект је пружао континуирану стручну подршку за 13 опшина  (Бања Лука, Бугојно, Доњи Вакуф, Горњи Вакуф-Ускопље, Јајце, Котор Варош, Лакташи, Кнежево, Шипово, Језеро, Челинац, Мркоњић Град и Србац) како би се унаприједили  Планови заштите и спасавања. Посебан фокус је дат на мјере хитног поступања у случају поплава, дефинисању рута евакуације, евакуационим центрима, те подизању нивоа знања и свијести и ефикасније комуникације са становништвом у случају природних непогода. Овакве вјежбе ће бити организоване за све опшине слива Врбаса.

УНДП-јев пројект „Смањења поплавног ризика у сливу ријеке Врбас“, реализује се у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, ентитетским министарствима надлежним за управљање водама и цивилним заштитама, и општинама у сливу ријеке Врбас.

 

  • 11.12.2018. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD