Прослављена Крсна слава и Дан школе

Основна школа ''Иван Горан Ковачић'', прославила је јуче своју Крсну славу и Дан школе- Спасовдан. На приредби "Стижу ме сјећања" наступили су чланови музичке, рецитаторске, драмске и хорске секције, и додијељене награде вуковцима и одличним ученицима са оствареним резултатима на регионалним и републичким такмичењима.

Носиоци Вукове дипломе  у овој школској години су Ђурађ Цвијић, Анђела Копања, Матеја Сладојевић, Иван Костић и Анђела Савић . За ученика  генерације  проглашен је Алекса Васић.

Он се захвалио наставницима, родитељима, другарима и свима који су му помогли да буде најбољи у генерацији.

Директор  школе Сузана Милић рекла је да школу похађају 484 ђака, а да је девети разред завршило њих 69, те да је поред ђака генерације било још пет вуковаца.

Након богатог културно – умјетничког програма у просторијама школе, заједно са запосленим радницима у школи, са званицама из вјерског, јавног и културног живота  служен је славски обред и ломљен славски колач. Славског обреду присуствовала је начелница општине Дивна Аничић и предсједник СО Миленко Милекић и гости из побратимске општине Крагујевачка Рача.

У народу је празник Вазнесења Господњег познатији као Спасовдан, а колики има значај види се по томе што је највећи историјско-правни документ српске средњовјековне државе, чувени Душанов законик, обнародован на Спасовдан 1349. године, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.

 

  • 7.6.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD