Одржан семинар НАТО-а у Мркоњић Граду

''Перспективе чланства у НАТО-у – економске, војне и политичке предности'' била је тема дебате на којој су о политичким, економским и војним користима од евроатланских интеграција и могућег чланства у НАТО-у говорили су замјеник команданта и начелник Саветодавног тима НАТО-а при НАТО Штабу Сарајево пуковник професор др. Џон Олсен и професор др. Љубан Бајић, са Независног универзитета у Бањалуци.

 

Пуковник Олсен је рекао да је циљ семинара представљање овог савеза и отворена дискусија о свим темама у вези НАТО савезом са грађанима Мркоњић Града и о томе шта  НАТО може донијети БиХ.

''НАТО мисија у БиХ  је да пружи подршку институцијама у сектору безбједности и одбране. Представићемо нови стратешки концепт НАТО-а који је донесен у Лисабону  20. новембра прошле године, а који представља смјернице за будући рад и развој НАТО-а у наредних 10 година, рекао је пуковник Олсен. Додајући да нови стратешки концепт НАТО-а промовише партнерство и сарадњу, те политику отворених врата и он такође изражава добродошлицу БиХ.

Током дебате разговарано је и о томе које су предности и недостатци чланства у НАТО-а, шта се конкретно добива чланством. Оно што се показало тачним  је да су земље које су ступиле у НАТО заиста забиљежиле један свеобухватани развој и напредак што се тиче сигурности, стабилности и повећања инвестиција, јер јасна је ствар да оно што је битно за инвестиције и инвестирање у једну земљу јесте свакоко сигурност те земље, а то меже очекивати чланством у НАТО и БиХ'', истакао је Олсен

Професор др. Љубан Бајић присутнима је говорио о појму глобализације и њеном утицају на стварање новог свјетског поретка.

Семинар су  организовали норвешка амбасада у БиХ, НАТО Штаб Сарајево и Министарство вањских послова БиХ, а  намијењена је широј јавности.

 

 

 

  • 30.3.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD