Презентација Правилника о новчаним подстицајима за развој пољопривреде и села

Општина Мркоњић Град и Агенција за привредни развој организовали су за пољопривреднике са подручја општине презентацију Правилника о условима и начину оставривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2011.години, као и општинских подстицајних програма.

Директор Агенције за привредни развој Томислав Тодоровић рекао је да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде за подстицаје пољопривреде и руралнг развоја издвојило 60 милиона марака.

''Данас смо нашим пољопривредним произвођачима представитли све оне подстицајне мјере и активности које спроводи министарство и на тај начин их упознали са свим оним правима које имају и обавезама и начинима на који могу да поднесу захтјев за та средства, како не би били ускраћени за та права и поред извршених својих инвестиција и других ствари на које имају право подстицаја'', рекао је Тодоровић

Правилником су дефинисане четири области које ресорно министарство подржава,  а које ко­ри­сник оства­ру­је кроз по­др­шку производњи и до­хот­ку, по­др­шку ру­рал­ном раз­во­ју, ин­тер­вент­не мје­ре и ванред­не по­тре­бе.

Поред ових пољопривредницима су представљене и подстицајне мјере које је обезбиједила општина Мркоњић Град за 2011.годину.

''Општина је за ову годину обезбиједила је 50 хиљада марака бесповратних средства пољопривредницима, а заједно са банкама  и додатних 300 хиљада марака кредита'', истиче Тодоровић.

Право на подстицајна средства и друге облике подршке у пољопривреди имају пољопривредна газдинства са пребивалиштем односно сједиштем у Реублици Српској односно која обављају пољопривредну производњу на територији Републике и која су уписана у регистар пољопривредних газдинстава.

Пољопривредници са подручја наше општине заинтересовани су за кориштење ових средстава.

Један од ријетких младих људи који се баве пољопривредом је и двадесетдвогдишњи Душко Митровић, ветринсрски техничар из Горњих Бараћа који је тренутно без запослења.

''Имам 10 музних крава и тренутно не продајем млијеко, како због мале откупне цијене, тако и због проблема са транспортом јер у Горњим Бараћима нема откупне станице, рекао је Митровић. Додајући да уколико му буду одобрена  подстицајна средстава да ће их уложити у проширење сточног фонда.

Љубинко Бороја, пољопривредник из Бјелајца каже да су кредити  повољни и да подстицајна средстава редовно користи. '' Имам фарму свиња и уколико ми кредит буде одобрен планирам да је проширим. Једини проблем је како обезбиједити  новац за враћање кредити, а разлог је  што своје производе намамо  гдје да пласирамо, а и цијене су такве да варирају и кад је храна скупа производи су јефтини и обрнуто, каже Бороја.

Надзор над спровођењем и извршавањем одредби овог правилника врши Републичка управа за инспекцијске послове и инспекције јединица локалне самоуправе путем пољопривредне, ветаринрске и тржишне инспекције.

           

  • 4.4.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD