Министар Шкрбић у радној посјети Мркоњић Граду

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић боравио је у радној посјети у Мркоњић Граду и са руководством општине разговарао о функционисању и условима здравствене и социјалне заштите у овој локалној заједници и најавио реконструкцију Дома здравља ''Др Јован Рашковић''.

''Влада РС из Развојног програма обезбиједиће средства за комплетну реконструкцију објекта Дома здравља ''Др Јован Рашковић'', гдје ће бити замијењен кров, фасада, столарија и уређена унутрашњост ове здравствене установе. Иако  још увијек није познато  колика је вриједност тих радова,  ми у министарству смо спремни да спроведемо те активности како би Дом здравља  у Мркоњић Граду био потпуно уређен како са вањске тако и са унутрашње стране'', рекао је министар Шкрбић. Додајући да је разговарано и о социјалној заштити  и о томе да  Центар за социјални рад Мркоњић Град има јако добру сарадњу са Општином, према којем општина нема никаквих дуговања, а редовно се врше ислате корисницима њихових услуга.

Предсједница скупштине општине Дивна Аничић је рекла да је у протекле четири године уложено много средстава у побољшање здравствене заштите ове општине и упознала министра Шкрбића са скупштинском  одлуком о стимулисању пронаталитетне политике.

''Морамо да се похвалимо да је у 2009.години рођена једна беба као резултат вантјелесну оплодње, а у  2010.години смо финансирали три вантјелесне оплодње и у току ове године  се очекују три порода'', рекла је Аничићева. Додајући да су средства за ову намјену планирана и у овој години, тако да сви они који желе и имају потребу за тим могу да се јаве у општину Мркоњић Град.

Аничићева је такође изразила велико задовољство постигнутим договором са министром Шкрбићем  око реконструкцијe Дома здравља, јер ће се на тај начин створити још бољи услови како за рад особља, тако и за пацијенте, а истовремено Дом здравља ће добити један љепши и модеренији изглед.

Министар Шкрбић је најавио да је у наредних неколико дана планирано отварање Центра за ментално здравље у Мркоњић Граду. Овај пројекат је вриједан око 50 хиљада марака, а  финансиран је донаторским средствима Владе Италије. Осим тога министар је истакао да  је ресорно министарство помогло и  реконструкцију и изградњу амбуланти породичне медицине, набавку санитетског возила, док је у наредном периоду планирана набавка још једног санитетског возила за потребе Службе хитне помоћи, а у оквиру програма који се реализује у домовима здравља широм РС, а то је набавка и опремање санитетског возила опремом која је неопходна како би се указала хитна медицинска помоћ гдје год је то потребно .

________________________________________________________________________________

Када је ријеч о укидању одјела за лежање пацијената у мркоњићком Дому здравља, Шкрбић је објаснио да је циљ Министарства да што више услуга спусти на примарни ниво здравствене заштите, јер су болнички услови скупи и захтијевају врхунску опрему и сложену организациону структуру, што је за једну мању општину неизводљиво.

____________________________________________________________________________

 

  • 13.4.2011. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD