Одржана друга етно и гастро манифестација „Подрашничко прело“

Поводом међународног дана жена нас селу 15. октобра јуче је у организацији Удружења жена „Наша жена“ из Подрашнице у просторијама потпуно уређене етно куће у Подрашници одржана друга етно и гастро манифестација „Подрашничко прело“ на тему – најукуснија пита савијача.

Манифестацију је отворила начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић, која је истакла да ова манифестација треба да постане традиционална и да окупља што већи број, како удружења тако и мјештана са циљем развоја туристичке понуде Мркоњић Града.

Аничићева је похвалила рад Удружења и истакла да ће општина и даље наставити подржавати овакве и сличне пројекте на селу, како би се створили што бољи услови за туризам на селу.

За најукуснију питу ''кајмакушу'' награђени су Зора Бјелјац и Милена Ковачевић из Подрашнице, Хуманитарно удружење жена Мркоњић Град, Коло српских сестара „Рођење Пресвете Богородице“ из Мркоњић Града, Коло српских сестара „Блага Марија“ и Нада Пераћ из Ораховљана.

Борјана Јанковић предсједница удружења  жена ''Наша жена'', рекла је да они имају јединствен музеј у селу, у ето кући, у којем се налазе  све старине које су сакупили у селу и околини.

''Доста тога је очувано,  и говори о нашој традицији која је од памтивјека. То је оно што је остало од наших прабака. Ми правимо и своје сувенире, плетемо приглавке, који путују с краја на крај свијета, и на тај начин одржавамо нашу традицију'', казала је Јанковићева.

За реализацију овог пројекта на основу јавног конкурса за додјелу средстава удружењима грађана  из буџета општине издвојено је 1.000КМ, док је укупно додијељено 22.930 КМ за реализацију 20 пројеката.

 

  • 16.10.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD