Учешће на избору пољопривреднице Словеније за 2019. годину и студијска посјета пољопривредним газдинствима

Поводом Међународног дана жена на селу 15.октобра, одржан је Традиционални избор за жену пољопривредницу Словеније за 2019.годину у мјесту Загорју об Сави.

 Поред министрице за пољопривреду шумарства и хране Александре Пивец и осталих високих званичника Републике Словеније, као гости и пријатељи Свеза „Звезда Кметица  Словеније“ -Традиционалном избору присуствовале су и делегације из Републике Српске -Мркоњић Града, Хрватске (Вараждина) и Србије (златиборско-моравичког) округа.

Циљ ове дводневне посјете је да се представи знање, искуство и пракса различитих домаћих  и страних земаља, а тичу се  побољшања жена на селу  и сеоских жена  и јачању њихове улоге у развоју локалних заједница .

Овим Традиционалним избором –најуспјешније жене пољопривреднице Словеније жели се скренути пажња на положај жена на селу. Осим што раде на фарми и брину о породици, свака од њих обавља и важне послове. Оне раде у корист друштва, села,чувају традицију, брину се за промоцију села, и стварају лик -пољопривредника који настоји остварити позитивне резултате на својим имањима и останку на селу.

Избором Синдиката пољопривредника -за избор жене пољопривреднице за 2019. годину изабрана је Маријета Рочник. Жена која је од 2009. године интезивније почела да се бави –кухањем и печењем коришког хљеба, већ исте године хљеб је могла да понуди  основним школама и вртићима. Од тада  сваке године  доказује се у припреми различитих врста хљеба (органског  раженог хљеба, хљеба са сјеменкама, хљебом од хељде, мјешаним хљебом, хљебом са сјеменкама и орасима). До сада је освојила 36 награда, од чега 33 златне награде 2 бронзане и 1 сребрена. 

Други дан  посјете  17.10. 2019. године био је организован обилазак за госте и делегације  пољопривредним произвођачима. Прва посјета је била организована у мјесту Трбовље („КМЕТИЈА ВЕРК“) породици која се бави  узгојем стоке и прерадом меса. Друго домаћинство („КМЕТИЈА УРОДЕЖ“ )  бави  се производњом јаја и товом јунади, а треће домаћинство („КМЕТИЈА УЛЕ“) је домаћинство госпође Ирене Уле  предсједнице „Свеза Кметица Словеније“ које се бави узгојем музних грла и прерадом млијека (јогурт и сир).

  • 22.10.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD