Седам начелница из оба БиХ ентитета у посјети Парламенту Савјета Европе

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић присуствовала је јуче заједно са још шест начелница из оба БиХ ентитета (Калиновик, Источни Дрвар, Дрвар, Ново Горажде, Језеро и Високо) у посјети Парламенту Савјета Европе и састанаку са предсједником Конгреса Мр Андерсом Кнапе.

Тема састанка је била на који начин Вијеће Европе може да да подршку инцијативи заједничког дјеловања начелница из БиХ.

Начелнице из БиХ, такође ће имати прилику да данас присуствују и Конгресу локалне управе и регионалне сарадње Европе који окупља представнике локалних и регионалних органа власти, као и свечаном потписивању Споразума о међуопшинској/градској сарадњи жена начелница/градоначелница у БиХ путем којег ће своје активности усмјерити на унапређење институционалних механизама сарадње општина/градова са укључивањем грађана и осталих актера друштва у све фазе креирања и примјене јавних политика из надлежности јединица локалне самоуправе.

Споразум о сарадњи начелница/градоначелница општина и градова у Босни и Херцеговини је документ којим се утврђују заједничке вриједности, циљеви, начела, активности и приоритети на побољшању облика и садржаја сарадње међу опшинама и градовима, те императиву промовисања улоге жена у јавном, економском, политичком и друштвеном животу Босне и Херцеговине, а у интересу цјелокупног становништва опшина, градова, ентитета, као и државе БиХ у цијелости.

Сврха овог Споразума је успоставити партнерство између потписница и сарадњу у подручјима од обостраног интереса у вези са развојем опшина/градова потписница, те нарочито оснаживања жена, младих, дјеце и других маргинализираних група на принципима једнакоправности, са посебним акцентом на  заједничко иступање спрам институција међународне заједнице ван и у БиХ.

Умрежавање и сарадња локалних власти предувјет је дугорочног  мира и стабилности, те економског развоја Босне и Херцеговине.

 

Споразум је инспирисан начелима људских права, владавине законе и демократије Вијећа Европе, чија је БиХ чланица од 24. априла 2002. године.

 

  • 29.10.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD